Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je danas da je protiv prijedloga da se u sklopu proturecesijskih mjera i sucima smanje plaće te pozvala izvršnu i zakonodavnu vlast da odustanu od te namjere.


U UHS-u tvrde da je sucima od 2000. dva puta smanjena plaća i da im se već devet godina ne priznaju prava koja im pripadaju po Zakonu o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Smatraju da će smanjenje plaća sigurno dovesti do još većeg odljeva iskusnih sudaca iz sudstva što, po njihovom mišljenju, može imati i dalekosežne posljedice na reformu pravosuđa.U UHS-u kažu da od svih korisnika državnog proračuna jedino predstavnici sudbene vlasti nisu bili obavješteni o Vladinim mjerama niti su imali priliku iznijeti svoje stavove.

Vezani članci Krušlin pušten na slobodu - 3 VIDEO Dva osječka suca i Drago Tadić idu u istražni zatvor, donesena odluka i za braću Mamić. Krušlin išetao iz zgrade Županijskog suda Uskok proširio istragu nad sucima iz Osijeka - 2 USKOK objavio detalje: Pokreće istragu protiv uhićenih sudaca i poduzetnika iz Osijeka te braće Mamić

>> Vlada traži manje plaće za suce, oni prijete tužbom

'Odluka se donosi bez da se sudbena vlast obavijesti o eventualnim koristima koja će takva mjera donijeti, pa se s pravom može sumnjati u koristi, osim promidžbenih, koje ovakva odluka Vlade RH ostvaruje', stoji u priopćenju predsjednika UHS-a Đure Sesse.

Sudačka udruga predlaže da se prije donošenja odluke o smanjenju plaća provedu konzultacije s predstavnicima sudbene vlasti, da se javnost i sudbena vlast konkretno obavijeste o tome postoji li ikakva proturecesijska korist od takve mjere te procijeni njena opravdanost, imajući u vidu dalekosežne štete po sudbenu vlast koje ona, tvrde u UHS-u, nedvojbeno donosi.

'Konačno, apeliramo na izvršnu i zakonodavnu vlast da pokažu čvrsto opredjeljenje za poštivanje ustavnih i europskih načela o sudbenoj vlasti te odustanu od smanjivanja plaća sudaca i time doprinesu vjerodostojnosti sudbene vlasti te pokažu koji je stupanj važnosti, neovisnosti, samostalnosti i nepristranosti sudbene vlasti u RH', stoji na kraju priopćenja UHS-a.

Vlada je jučer Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kako bi svojom uredbom, osim plaća državnih dužnosnika, mogla smanjiti i sudačke plaće.