Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog zakona

Vlada traži manje plaće za suce, oni najavljuju tužbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas Saboru uputila prijedloge zakonskih izmjena kojima će se postrožiti kriteriji za mirovine zastupnika te smanjiti plaće sudaca.

Po Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, zastupnici bi ubuduće u mirovinu odlazili s najmanje 25, umjesto sadašnjih 20 godina radnog staža. Za zastupničku mirovinu u saborskim bi klupama morali provesti pune četiri godine, umjesto sadašnje dvije godine i jedan dan, a u mirovinu bi zastupnici mogli otići sa 60, a zastupnice s 55 godina starosti.

Pročitajte i ovo Umirovljenici, ilustracija - 2 Stiže prosvjed? Za njih će ovo biti najsiromašnije ljeto. Vladi bi stoga mogli priuštiti vruću jesen: "Mi odustati nećemo, budite sigurni u to" Ilustracija novo usklađivanje Dobre vijesti za umirovljenike: Poznato koliko bi im trebale rasti mirovine

>> Sabor povećao plaće uskočkim sucima

Vrijeme mirovanja više neće ići u staž

U zastupnički staž više se neće uračunavati vrijeme u kojemu je mandat zastupnika bio u mirovanju, dok je on obnašao neku drugu dužnost. Vlada predlaže i izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kako bi svojom uredbom, osim plaća državnih dužnosnika, mogla smanjiti i sudačke plaće. Suci već negoduju i najavljuju tužbu Ustavnom sudu. Tvrde kako u recesiji druge zemlje nisu smanjivale plaće.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor pritom je istaknula kako dužnosnici u teškim vremenima moraju pokazati solidarnost s građanima. Izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti uvodi se instrument kontrole mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom, kao jedini objektivan način utvrđivanja higijenskog stanja objekta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene