Afera s uhićenim sucima potresla je hrvatsko pravosuđe. Dnevnik Nove TV otkrio je sramotan podatak da osječke suce SOA nije provjeravala posljednjih 11 godina, a trebala je svakih pet. A oni suci za koje SOA utvrdi da su sigurnosni problem, i dalje rade kao - suci.

Galerija Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda Sudnica, ilustracija - 1 +0 Sudnica, ilustracija - 2

I sadašnji predsjednik osječkog suda morao je proći sigurnosnu provjeru svakih pet godina, ali nije. Kao ni uhićeni suci.

Vezani članci Sjednica Vrhovnog suda S Vrhovnog suda raspalili po Vladi: ''Zakon o kaznenom postupku je rad lošeg učenika koji loše prepisuje od nekoga sa strane'' Sanja Trninić Službenica Županijskog suda o problemima u sustavu: "Ljudi više neće raditi za taj mali novac"

"Nakon ovoga, ja sam utvrdio da sam sigurnosnu provjeru prošao zadnji put 2010. godine. A zašto nije sigurnosna provjera obavljena u odnosu na samog mene, rekao sam vam, o tome je trebao voditi računa netko drugi", kaže Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku.

Vrban je na čelu suda dvije godine, njegov prethodnik nije tražio provjeru po isteku roka od pet godina. Poručio je kako je zakon neprecizan te da nije znao da je to njegova obveza. Vrban je nakon Mamićevih optužbi zatražio od SOA-e da provjeri sve suce pa i njega samoga.

"Mogao sam zatražiti kada sam došao“, kaže Vrban, a na pitanje zašto nije, odgovara: "Zato što nisam dobio informaciju da su sigurnosne provjere protekle."

Ministar pravosuđa vidi odgovornost u bivšem predsjedniku suda.

"Tu je svakako po meni odgovornost i na predsjedniku suda koji je trebao uputiti tu informaciju Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, koja je trebala provesti sigurnosnu provjeru", kaže ministar Ivan Malenica.

Kaže i da će popravljati nedorečeni zakon. Uvest će provjere SOA-e za sve suce, svakih pet godina. Zasad stroge kontrole prolaze uskočki suci i odjel ratnog zločina.

"Bilo je slučajeva da suci nisu davali pristanak i onda nisu išli u sigurnosne provjere i nisu mogli biti suci uskočkih odjela, dakle nisu mogli imati veću plaću, to je plaća koja je bitno veća od ostalih sudaca, gotovo tri tisuće kuna. Ako neki Županijski sud nije imao sigurnosnu provjeru, ja ne znam po kojoj su onda osnovi uskočki suci dobivali tu naknadu niz godina“, objašnjava Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda.

A suci za koje SOA utvrdi da su sigurnosni problem, i dalje rade na sudu.

"Može raditi recimo na građanskom odjelu suda, gdje se odlučuje o stotinama milijuna kuna, ili bilo kojem drugom odjelu", govori Turudić.

Zakon, kaže, ne daje ovlast čelniku suda da pokrene stegovni postupak. Ministar pak kaže to bi moglo provoditi Državno sudbeno vijeće.

"Ono će o toj činjenici raspravljati i utvrditi da li to predstavlja razlog za pokretanje stegovnog postupka", objašnjava ministar Malenica.

Vidjet će i što s provjerom najviših dužnosnika - predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika.

"Moje osobno mišljenje da bi sigurnosne provjere bile nužne i to rigorozne sigurnosne provjere svakog tko stupa na bilo koju pravosudnu dužnost“, poručuje Darko Klier, predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća.

Važno je to, poručuje, u ovoj situaciji kad postoji negativna slika u javnosti o pravosuđu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju