Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori u tijeku

Suci se oglasili o vijesti o štrajku: "Sve ovisi o prijedlozima Vlade. Ministar osam mjeseci odgađa obećno"

Sudnica
Sudnica Foto: Vijesti u 17
Udruga hrvatskih sudaca oglasila se o vijesti da će suci od ponedjeljka 22. siječnja krenuti u štrajk.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) izvijestila je u subotu, u povodu napisa u medijima, kako je netočno da će 22. siječnja, neovisno o pregovorima s izvršnom vlasti i pod svaku cijenu, započeti s mjerama zbog nezadovoljstva svojim materijalnim statusom, već će to ovisiti o prijedlozima vlade.

"Iako u potpunosti razumijemo interes javnosti za datum eventualnog početka mjera, istina je kako se o tom datumu raspravljalo kao jednom od predloženih, u slučaju da se ne postigne dogovor s Vladom, a kako bi se pravovremeno pristupilo izradi terminskog plana i pripremi sustava i stranaka na vrijeme", navodi UHS u priopćenju.

Mjere su, kažu, trebale biti i 15. siječnja, pa su odgođene, jer su u međuvremenu počeli razgovori s izvršnom vlasti, a iznošenjem detalja rasprave na razini pojedinih ogranaka i s pojedinih sastanaka UHS-a ciljano se manipulira da bi se stvorio željeni dojam da suci ne žele razgovarati.

"Prvi i najavljeni korak jest novi sastanak Upravnog odbora UHS-a u srijedu, 17. siječnja, na kojemu će se raspraviti eventualni prijedlozi izvršne vlasti, zaprimimo li ih u međuvremenu."

Pročitajte i ovo Ilustracija poskupljenje smještaja Šok za starije osobe: Neki će morati plaćati čak 150 eura mjesečno više

Ističu kako ministar pravosuđa Ivan Melenica više od osam mjeseci odgađa izvršiti obećano iako je sve usuglašeno na radnoj skupini.

"U jednom su trenutku predstavnici Ministarstva u radnoj skupini izjavili i kako nemaju mandat za indeksaciju, iz čega je jasno kako se taj razgovor može voditi isključivo s predsjednikom Vlade". Stoga odluka o stupanju u mjere i njihov početak ovisi isključivo o odgovoru Vlade na zahtjeve UHS-a, koji uključuju izvršenje obećanja datih u svibnju 2023..

Suci traže indeksaciju plaća, odnosno usklađivanje osnovice s visinom prosječne mjesečne bruto plaće po zaposlenom u pravnim osobama za prethodnu godinu koju objavljuje Državni zavod za statistiku. Traže razradu koeficijenata, točnije sustav platnih razreda te dodatke na plaću kakvi pripadaju i državnim službenicima (prijevoz, regres, božićnica, itd.).​

Pročitajte i ovo Omurin kit Nevjerojatno! VIDEO Snimka misteriozne životinje izazvala val oduševljenja: "Ovo se dogodilo drugi put u povijesti!"

Napominju i kako će i dalje inzistirati na poboljšanju statusa pravosudnih službenika, koji su i kroz najavu posljednjih izmjena Zakona o plaćama "čvrsto zacementiranina dnu ljestvice, te im plaća raste manje od stope inflacije".

"Kad je riječ o sudjelovanju u provedbi predstojećih izbora, UHS neće sudjelovati u opstrukciji izbora, niti pozivati svoje članstvo za to. Sudjelovanje u izbornim procesima velika je čast za svakog suca", poručuju iz UHS-a.

Oko izmjena Izbornog zakona kažu kako je očito da za neke stvari postoji dobra volja da se mijenjaju, dok za neke, poput statusa sudaca, ne. "Sve je u rukama predsjednika Vlade RH, koji odlučuje o nastavu pregovora kao i datumu eventualnih mjera".

Podsjetimo, ranije je objavljeno da će suci od ponedjeljka 22. siječnja ići u štrajk neovisno o tome što Vlada u međuvremenu ponudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene