Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka pada u utorak

Sprema li se novi štrajk sudaca?: Vlada ili može ispuniti obećano ili...

Aktualno Galerija Sud - 1 Sud - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Sud - 2 Sud - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Sudac Sudac Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dokumenti Galerija 1/4 >>
Obustava rada uskoro bi opet mogla zavladati na hrvatskim sudovima. Suci su nezadovoljni jer Vlada nije ispunila obećanja o rastu plaća koja im je dala lani, kad su prvi put prosvjedovali. Stoga će u utorak donijeti odluku kreću li opet u bijeli štrajk.

Nakon višemjesečnog čekanja da se uvaže njihovi zahtjevi o povećanju plaća sucima je dosta. U utorak će odlučiti kreću li u prosvjedne akcije.

"Mi smo već izglasali pritužbu Europskoj komisiji koju smo i poslali, a sad će se odlučivati o mjerama, hoće li biti, kada će biti i u kojem obimu", rekla je Vesna Horvath iz Udruge hrvatskih sudaca.

Mjera koju su već primijenili prošle godine jest takozvani bijeli štrajk.

"Ponovno će suci dolaziti na posao, rješavat će predmete, donositi odluke, ali one neće ići prema van, osim u hitnim postupanjima. Neće se održavati rasprave, osim u hitnim slučajevima", poručila je Horvath.

Pročitajte i ovo Nepovoljni vremenski uvjeti - 2 Zatvorene ceste Iz HAK-a upozoravaju: "Ne krećite na put ako nije nužno, a ako morate pridržavajte se sljedećih savjeta"

To znači da se za vrijeme trajanja sudačkog štrajka neće moći otvoriti poduzeće, provesti ostavinska rasprava ili pak razvod braka. Stvorilo bi to neugodnosti za građane, ali razumijevanje za zahtjeve sudaca ipak postoji. 

"Podržavam, svakako da podržavam", rekao je Ivan. "Mislim da ih treba podržati jer je sudstvo vrlo važna stavka u našem životu i mislim da im treba pružiti podršku i da budu fer i pošteni i adekvatno sude svima nama", dodao je Zlatko.

No ako nije sporan sadržaj, jest forma jer ne postoji zakonsko uporište za štrajk sudaca, donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina

"Dužnosnici, a suci jesu pravosudni dužnosnici, ne bi mogli štrajkati jer uopće nisu osobe koje su sindikalno organizirane, niti bi pravo na štrajk pripadalo nekome tko je u njihovu statusu, u statusu dužnosnika", objasnio je Viktor Gotovac, profesor radnog prava.

Suci pak poručuju kako se ne radi o štrajku, već o legitimnom načinu borbe za ispunjenje onoga što im je Vlada obećala.

Pročitajte i ovo Žrtva napada Roditelji najavljuju prosvjed Žrtva napada u Vukovaru progovorila za Dnevnik Nove TV: "Vikali su 'Delije' i 'vadi nož' pa premlatili prijatelje koji pričaju na ekavici"

"Mi smo dobili obećanje od Vlade da će nam donijeti konkretan, cjelovit zakon s 1. 1. 2024., no to se nije dogodilo", istaknula je Horvath.

Vlada zato ima malo izbora. Ili ispuniti obećano ili pokušati osporiti legalnost štrajka, a tu je kvaka 22.

"Pravo mjesto za osporavanje takvog štrajka, odnosno zakonitosti takvog štrajka bilo bi opet sudstvo, na županijskom sudu", napomenuo je Gotovac.

Na prijetnje štrajkom iz Ministarstva pravosuđa zasad tek poručuju kako je zakon koji traže suci u procesu izrade.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene