Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

"Slijedi moćan i efektan napad": Stigao odgovor hutista na američko bombardiranje

Vojska SAD-a izvela je još jedan napad na hutiste u Jemenu.

 

  • SAD i Velika Britanija izveli su niz napada na hutiste u Jemenu

  • do bombardiranja je došlo zbog napada na brodove u Crvenom moru

  • objavljene su satelitske snimke razaranja

  • hutisti su najavili osvetu i nove napada

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

11:20 Glasnogovornik hutista Muhamed Abdulsalam rekao je Reutersu da napadi na vojne ciljeve u Jemenu neće utjecati na sposobnost hutista da izvedu buduće napade na brodove koji plove Crvenim morem i koji su povezani s Izraelom.

Dužnosnik hutista Nasruldem Amer je potvrdio da u posljednjem američkim nije bilo žrtava niti materijalne štete pa najavio "moćan i efektivan napad".

9:23 Nakon prvotnih napada, u Jemenu su održani prosvjedi.

9:05 Pentagon je rekao da je američko-britanski napad smanjio kapacitete hutista za lansiranje novih napada. Američka vojska je rekla da je pogođeno 60 ciljeva na 28 lokacija.

Hutisti, koji upravljaju Sanom i dobrim dijelom zapada i sjevera Jemena, rekli su da je ubijeno pet njihovih boraca, no najavili su da će nastaviti svoje napade na brodove u regiji.

Objavljene satelitske snimke razaranja u Jemenu

8:26 Objavljene su satelitske snimke koje prikazuju razaranje koje su izazvali napadi na vojne mete u Jemenu.

8:10 Američko Središnje zapovjedništvo oglasilo se o najnovijem napadu na vojne ciljeme u Jemenu..

Pročitajte i ovo Odron u Kolumbiji operacija spašavanja VIDEO Snimljen stravičan trenutak: Odronila se planina, gomila blata i kamenja zatrpala automobile, među mrtvima i djeca

"Oko 3:45 ujutro američke snage izvele su napad na radar u Jemenu. Napad je izveo brod USS Carney koristeći projektile Tomahawk i radi se o nastavku napada na određene mete koji je započet 12. siječnja, a koji je osmišljen da bi umanjio mogućnost hutista da napada brodove", objašnjeno je na platformi X.

7:50 Američka vojska izvela je još jedan udar protiv hutista u Jemenu, dan nakon pokretanja vala napada na gotovo 30 lokacija u toj zemlji kako bi degradirali sposobnost hutista da napadnu brodove u Crvenom moru, rekli su u petak Reutersu dva američka dužnosnika.

Dužnosnici, koji su Reutersu govorili pod uvjetom anonimnosti, odbili su dati dodatne pojedinosti.

Pročitajte i ovo Satelitske snimke prikazuju posljedice napada na mete u Jemenu - 8 Uništene vojne mete FOTOGALERIJA Satelitske snimke otkrivaju razmjere razaranja nakon napada američke i britanske vojske na pobunjenike

CNN je istodobno prenio da je SAD izveo daljnje napade na lokacije hutista u Jemenu, prema američkom dužnosniku u petak navečer (po istočnom vremenu) te da su znatno manjeg opsega nego prethodne noći. Gađali su radar koji koriste hutisti, rekao je dužnosnik.

Hutisti su ranije u petak ispalili najmanje jedan protubrodski balistički projektil prema komercijalnom brodu, prenosi CNN.

Rano u subotu TV kanal pokreta Huti Al-Masirah izvijestio je da SAD i Britanija napadaju Sanu, glavni grad Jemena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene