Šef Odjela za sudsku medicinu KBC Split i stalni vještak sudske medicine dr. Antonio Alujević ustvrdio je u ponedjeljak kako se ne zna tko je naložio obdukciju koja je u subotu popodne obavljena nad umrlim novinarom Vladimirom Matijanićem u splitskoj bolnici.


U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju šef Odjela za sudsku medicinu KBC Split i stalni vještak sudske medicine dr. Antonio Alujević izjavio je kako je bolnička patologinja žurno dignuta u subotu poslijepodne iako nije ovlaštena za uzimanje toksikoloških uzoraka, da nije sudska vještakinja i ne može dati mišljenje. Upitao je potom po čijem je nalogu obdukcija obavljena, tko je naredio i tko se usudio narediti je izvan radnog vremena.

"Obdukcija je išla mimo protokola"

Vezani članci Vladimir Matijanić Objavljene uznemirujuće audiosnimke Matijanićevih poziva Hitnoj i bolnici: "Ako za pet dana budete i dalje imali fibru i teže disali, dođite" Julije Meštrović Obavljena obdukcija nad umrlim novinarom Vladimirom Matijanićem: Očekuje se inspekcija ministarstva

"Ovdje se ne radi o taštini već o činjenici da po protokolu takvu obdukciju mora raditi specijalist sudske medicine koji mora biti imenovan od Županijskog suda stalnim sudskim vještakom, a nikako ne bolnički patolog. Patolog može obaviti obdukciju ako u gradu u kojem je obavlja nema specijalista sudske medicine što u Splitu nije slučaj", kazao je Alujević.

Za Hinu je Alujević izjavio da kada mrtvozornik radi obdukciju kao što je takva, tada, ako sumnja na nasilnu smrt ili postoji sumnja da je smrt u vezi s nekim kaznenim djelom, mora zvati policiju koja se u tom slučaju nije pozvala. I tu je kraj priče, kazao je Hini Alujević.

"Šest i pol popodne, neradni dan, nema policije. Što mi tu imamo pričati više", dodao je .

 

Prema Pravilniku obdukcija i utvrđivanje uzroka smrti mora se napraviti što prije.

U međuvremenu predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju dr. Šimun Anđelinović reagiravši na objavu rekao je kako je ovlaštena liječnica specijalist patolog, koja je i ovlašteni mrtvozornik grada Splita, te je u sklopu mrtvozorničke službe 5. kolovoza u 16,11 sati zaprimila poziv na službeni mobitel da je Vladimir Matijanić preminuo u stanu.

Dr. Anđelinović ističe kako je odlučila da je za utvrđivanje točnog uzroka smrti potrebna obdukcija.

dr. Anđelinović: "Sve je obavljeno sukladno pravilima struke"

"Prema Pravilniku o mrtvozorstvu, s obdukcijom i utvrđivanjem uzroka smrti obdukcija se mora napraviti što prije, osobite jer se radilo o COVID pozitivnom pacijentu. Liječnica je obdukciju obavila 6. kolovoza, o čemu je prethodno obavijestila voditelja Odjela za sudsku medicinu i pročelnika Zavoda. Obdukcija je napravljena kao mrtvozornička obdukcija i obavljena je sukladno svim pravilima struke", rekao je dr. Anđelinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš Ministarstvo se oglasilo o smrti Vladimira Matijanića: ''Naš zdravstveni sustav treba biti na usluzi svakom pacijentu ''

Hitna pomoć u Splitu Inspekcija u svim ustanovama koje su trebale zbrinuti Matijanića. Puljak: "HDZ-ov model upravljanja treba zgaziti u cijeloj zemlji"

Dodao je kako drže potrebnim napomenuti da će se temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva tkiva uzeta prilikom obdukcije dostaviti Centru za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić na daljnja vještaćenja, dok će se tkiva organa dodatno histološki analizirati te će se nakon svih provedenih analiza dati konačan uzrok smrti.

Iz Ministarstva zdravstva RH ranije danas su priopćili da je 'imperativ utvrditi potpunu istinu o slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića', te zamolilo medije da ne iznose neprovjerene činjenice i komentare prije završetka inspekcijskog nadzora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju