Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za dnevnik nove tv

Je li suša utjecala na kvalitetu vode na zagrebačkim jezerima? Stručnjakinja otkriva što su pokazala testiranja

Aktualno Galerija Karla Trstenjak Karla Trstenjak Foto: DNEVNIK.hr Josipa Kosić Vukšić - 1 Josipa Kosić Vukšić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josipa Kosić Vukšić - 2 Josipa Kosić Vukšić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Josipa Kosić Vukšić - 3 Galerija 1/4 >>
Zbog dugotrajne suše vodostaji diljem Hrvatske sve su niži. Posljedice toga su, osim na rijekama, vidljive i na jezerima.

Dugotrajne suše utječe na razinu vodostaja diljem Hrvatske, koji su svakim danom sve niži. Na zagrebačkom Jarunu i Bundeku razina vode je neuobičajeno niska. Tako se mogu vidjeti i mali otočići usred jezera, a neki su dijelovi potpuno presušili.

Uz to, jarunsko jezero prekrili su i lopoči. Reporterka Karla Trstenjak se za Dnevnik Nove TV javila uživo s jezera Bundek, gdje je o kvaliteti vode razgovarala s voditeljicom Laboratorija za vode Nastavnog zavoda za javnog zdravstvo Josipom Kosić-Vukšić.

Provedena testiranja pokazala su da je kakvoća vode zadovoljavajuća. "Treba istaknuti da provedeno uzorkovanje predstavlja pojedinačne ocjene, ali provedenim testiranjima utvrdili smo da je kakvoća vode na zagrebačkim jezerima Jarun i Bundek zadovoljavajuća", rekla je Kosić-Vukšić.

Pročitajte i ovo Puri Bag Jeste li znali? Može li se mulj stvarno tako lako pretvoriti u pitku vodu? Testirao teoriju i pokazao rezultate

Pojasnila je i kako su točno testiranja provedena. "Proveli smo dva testiranja, 28. srpnja i 2. kolovoza, na ukupno 19 točaka na dva jezera - 16 točaka nalazi se na Jarunu, dok su tri bile na Bundeku. Na 17 od tih 19 točaka kvaliteta vode bila je dobre do izvrsne kakvoće. Zbog sumnje u onečišćenje smo ponovili testiranje na one dvije točke. Nakon 72 sata rezultati su pokazali da je kakvoća zadovoljavajuća", rekla je.

Radilo se o privremenim odstupanjima. "Nakon ponovljenih uzoraka i rezultata koji su utvrdili dobru kakvoću vode, odlučili smo da nema razloga uvoditi zabrane kupanja. Međutim, nastavit ćemo pratiti situaciju", rekla je.

Mogu li građani utjecati na kvalitetu vode?

Kvaliteta vode ovisi o mnogim stvarima, pa tako i o građanima. "Da, o mnogim stvarima ovisi kakvoća vode, prije svega o temperaturi zraka, padalinama, visini odnosno nizini vodostaja, održavanju jezera, ali i ponašanju te sveukupnom broju kupača na jezeru", objasnila je Kosić-Vukšić.

Pojasnila je i hoće li ovogodišnje suše utjecati na kvalitetu pitke vode u Hrvatskoj. "Kontinuirano provodimo sustavni monitoring vode za piće i nismo primijetili nikakav pad kvalitete", rekla je.

Naposljetku, ponudila je i savjet za sve koji osvježenje traže u gradskim fontanama. "Budući da fontane nikako nisu kupališna mjesta, a samim time ne podliježu zakonskim regulativama o provjeri kvalitete vode, građanima svakako ne bismo preporučili kupanje u fontanama", dodala je Kosić-Vukšić.

"Dodajmo kako se na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo DR. Andrija Štampar redovito objavljuju podaci o kvaliteti voda u Zagrebu", rekla je Trstenjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene