Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Studenti, predstavnici Nezavisne inicijative za pravo na besplatno obrazovanje danas su mirno prosvjedovali u središtu Rijeke upozoravajući na zahtjeve kojima traže da se svima i na svim razinama omogući besplatno studiranje.


Studenti su nosili natpise 'Tko nije s nama za školarinu je', 'Besplatno obrazovanje odmah', 'Studenti uz radnike' i 'Aktiviraj se'. Njih stotinjak u koloni je prošlo Korzom pjevajući, zviždeći i bubnjajući. Nezavisna inicijativa danas je medijima poslala priopćenje u kojem izvješćuje da 'dislociranu nastavu koja je pokrenuta na riječkome Filozofskom fakultetu smatra ilegalnim načinom razbijanja kritične mase studenata' te da je detaljnijim analiziranjem dostupnih informacija ustvrđeno da 'ne postoji pisana uredba kojom se prisiljava Sveučilište da dislocira nastavu'.Nezavisna inicijativa tvrdi kako sve legalne oblike djelovanja na Sveučilištu određuje Statut, a svako kršenje Statuta ilegalni je čin ako nije reguliran pravnim aktom koji je dostupan svima, a pogotovo onima na koje se odnosi.

'Do 70 posto studenata riječkoga Filozofskog fakulteta pohađa nastavu'

Vezani članci Valentina Malić - 1 Akcija Korak u život omogućuje mladima bez roditelja život i studiranje: "Dobivate tu mogućnost neovisnosti i sigurnosti" Lorena Tolić Na pragu su budućnosti, a već se nose s enormnim stresom: "Sve mi to samo daje vjetar u leđa da odem iz Hrvatske"

Rješavanje problema šutnjom savršeno je usklađeno s mogućnošću provođenja ilegalnih činova bez snošenja posljedica, kaže se među ostalim u priopćenju. Studenti iz Nezavisne inicijative tvrde kako nisu točna medijska izvješća da je na nastavu na Filozofskom fakultetu došlo više od 70 posto studenata te da je time prekinuta blokada. Tolika posjećenost nastave nije realna ni u redovitome nastavnom procesu, ističu studenti i tvrde kako je jedina namjera iznošenja tog podatka bila diskreditirati blokadu i studentski kolektiv. Nezavisna inicijativa procjenjuje da najviše 30 posto studenata pohađa dislociranu nastavu.

>> Studenti ne odustaju, a profesori neće s fakulteta

>> 'Studenti su me molili da što prije počne nastava'

Podatak o tome da 60 do 70 posto studenata riječkoga Filozofskog fakulteta pohađa dislociranu nastavu iznio je na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo prorektor za međunarodne odnose riječkoga Sveučilišta Goran Kalogjera, pri čemu je ustvrdio kako je blokada Fakulteta prekinuta. Studenti iz Nezavisne inicijative još blokiraju zgrade Filozofskog fakulteta te Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i tako u njima onemogućavaju nastavu.