Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podmeću požare

Struka se slaže: Piromane treba strože kazniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pune ruke posla ovih dana imaju vatrogasci i policija. Piromani nemilosrdno pale priobalna područja, a u akciji je bila i osječka policija, koja je privela osobu osumnjičenu za spaljivanje šupa u stambenoj zgradi.

Struka se slaže - piromane treba strože kazniti, jer ova kaznena djela često ponavljaju. Odmah nakon što je podmetnuo požar, piroman iz okolice Trogira ulovljen je u klopku vatrogasaca i policije.

Pročitajte i ovo Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega Požari u Grčkoj - 2 Užas u Grčkoj Deseci uhićenih zbog požara: ''Piromansko smeće, ološ, počinili ste zločin, nećete se izvući!''

'Zapravo tom zasjedom smo zatekli 24-godišnjaka neposredno nakon izbijanja požara', rekla je Željka Radošević, iz PU Splitsko - dalmatinska. U pritvoru je i 18-godišnjak koji je podmetnuo požar u Dućama, u okolici Omiša. Razlog paljenja - tako mu je došlo.

>> U zasjedi uhvaćen piroman

Posla s piromanima ima i osječka policija. Priveli su 58-godišnju gospođu koja je zapalila šupe u stambenim zgradama. 'Ta susjeda nije prvi put radila problem. Jednom je legla ispred bagera', rekla je Kristina iz Osijeka. Ljeti za vatrogasce nema odmora.

Vatrogasac Robert Rožman već pet godina sudjeluje u gašenju požara na Jadranu. Piromanima jasno poručuje: 'Neka dođe raditi kod nas pa da vidi kako je to kad netko upali požar, pa mi to idemo gasiti. To je poruka za sve dečke i cure koji vole paliti vatru.'

Kazne za piromane iznose od 15 do 150 tisuća kuna ili od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. Struka se slaže da treba pojačati kontrolu i nad zapaljivim područjima, i nad potencijalnim počiniteljima.

'Trebalo bi sigurnost pojačati postavljanjem video nadzora na ključne visinske točke. Razmišlja se i o bespilotnim letjelicama', rekao je Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnosna pitanja.

'Kad on može zapaliti kad hoće, onda znači da je on vladar, da je on gazda. Oni su recidivisti', objasnio je Vladimir Gruden, psihijatar. Upravo često ponavljanje djela, glavni je razlog zašto mnogi traže strože kazne za piromane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene