Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke državnog vrha

Stručnjakinja za Rusiju: "Hrvatska odgovor iz Moskve može očekivati u sljedećih tjedan dana"

Panorama središta Moskve (Foto: AFP)
Panorama središta Moskve (Foto: AFP) Foto: Afp
Stručnjakinja za Rusiju Jelena Jurišić za portal DNEVNIK.hr ističe kako bi Hrvatska vrlo brzo mogla očekivati protjerivanje hrvatskog diplomata iz Moskve

Premijer Andrej Plenković danas je objavio kako će Hrvatska, nakon napada nervnim otrovom u Velikoj Britaniji, jednog ruskog diplomata proglasiti "personom non grata", što je pojam koji se u diplomaciji upotrebljava za osobu – šefa diplomatske misije i druge diplomate, čija nazočnost na području države primateljice nije poželjna, odnosno za koju država primateljica zahtijeva odlazak sa svog područja.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Kako komentira protjerivanje ruskog diplomata iz Hrvatske pitali smo Jelenu Jurišić, docenticu s Hrvatskih studija, nositeljicu kolegija Geopolitika i globalna sigurnost te dobru poznavateljicu hrvatsko-ruskih odnosa.

Ističe kako je ovakva odluka bila očekivana te je još krajem prošlog tjedna bilo jasno da je Hrvatska jedna od zemalja koje su stale uz Veliku Britaniju i solidarizirati se s njom.

Kaže kako Hrvatska ubrzo može očekivati odgovor Rusije.

„Možemo očekivati da i Moskva u sljedećih tjedan dana protjera jednog našeg diplomata. Ipak, odlazak jednog ruskog diplomata iz Zagreba gdje ih ukupno ima 22 neće ništa značiti. S druge strane, mi u hrvatskom veleposlanstvu u Rusiji imamo troje diplomata, veleposlanika i vojnog atašea“, kaže Jurišić za DNEVNIK.hr

Podsjetimo, ruski veleposlanici u Poljskoj, Latviji, Litvi i Estoniji pozvani su u ministarstva vanjskih poslova tih zemalja u ponedjeljak, prenose ruske novinske agencije. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova također je potvrdilo protjerivanje ruskih diplomata iz Njemačke, kao i SAD čiji je predsjednik Donald Trump najavio kako će protjerati 60 ruskih diplomata.

Članice Europske unije u petak su se suglasile da poduzmu dodatne kaznene mjere protiv Rusije koju krive napad nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala. Rusija cijelo vrijeme odbacuje svaku odgovornost te najavljuje kako će njihov odgovor biti proporcionalan.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene