Susret američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe bio je glavna tema u cijelome svijetu. Izjave su bile šture, no mnogo se toga moglo iščitati iz neverbalne komunikacije.

Galerija


Cijeli je susret, smatra komunikologinja Gabrijela Kišiček, bio prepun neverbalnog odmjeravanja snaga.

Vezani članci Kaptol, Washington Incident na Kapitolu: Republikanski predstavnik htio ući s napunjenim pištoljem u Zastupnički dom Slika nije dostupna Dva najomraženija svjetska lidera obnavljaju prijateljstvo

„Moramo reći da je Trump u ovom slučaju i u ovom susretu definitivno dominirao. I to se vidi po nekoliko neverbalnih znakova. Dakle on je taj koji je vrlo često prvi pružao ruku, koji je dodatno tapšao svog sugovornika čime je izražavao i prisnost, ali i dominaciju. Gledao ga je u oči i na kraju krajeva vrlo često ga je usmjeravao kojim putem treba ići. Dakle on se ovdje postavio kao domaćin i kao onaj koji vodi igru“, objašnjava Kišiček.

Nekontrolirani uvjeti

Nije zanemariva činjenica, kaže Kišiček, da je Trump već godinama u središtu medijske pozornosti dok je Kimu ovo prvo pojavljivanje pred svjetskim medijima.

„Ne smijemo zaboraviti da se Kim Jong Un prvi put susreo s ovako velikim brojem novinara i u ovakvoj situaciji koja je toliko popraćena. Možemo reći nekontrolirani uvjeti - vi ste na nekoliko mjesta zapravo mogli vidjeti kako ne zna što mu je činiti“, kaže Kišiček.

Kim se ubrzo snašao

No ubrzo se, kaže Kišiček -  snašao.

„U nekom trenutku je zapravo on počeo, što je karakteristično također za neverbalnu komunikaciju, zrcaljenje. Dakle oponašanje neverbalnih znakova svog sugovornika za kojeg je i sam primijetio da zna kako se treba ponašati“, rekla je Kišiček.

Kod Kima je nervoza bila vidljivija, no ni Trumpu očigledno nije bilo svejedno.

„On je zapravo samo vještiji u tome da prikriva nervozu, međutim i njemu se nervoza mogla vidjeti, dakle i ovo lupkanje, dodirivanje je znak zapravo da mu malo, možemo to tako reći, živci rade“, kaže Kišiček

Trump svoju dominaciju dijelom može zahvaliti i istočnjačkoj kulturi svojega sugovornika.

„Kod njih je pretjerana ekspresivnost u emocijama i znak pomalo nepristojnosti i nedostatka kulture.
Neverbalna komunikacija ne samo suzdržana nego gotovo da je i nema“, objašnjava.

Sve u svemu, kaže Kišiček, Trump je dominirao, ali se Kim, s obzirom na sve okolnost, sasvim dobro snašao.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr