Susret američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe bio je glavna tema u cijelome svijetu. Izjave su bile šture, no mnogo se toga moglo iščitati iz neverbalne komunikacije.

Galerija +0 Dr.sc. Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju (Foto: Dnevnik.hr)

Cijeli je susret, smatra komunikologinja Gabrijela Kišiček, bio prepun neverbalnog odmjeravanja snaga.

Vezani članci Dr.sc. Branimir Vidmarović gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Politički analitičar o susretu Kima i Trumpa: "Sjeverna Koreja nikad nije bila prijetnja svjetskom miru" Slika nije dostupna Na povijesni summit stiže i Dennis Rodman: "Želim dati podršku svojim prijateljima Donaldu i Kimu"

„Moramo reći da je Trump u ovom slučaju i u ovom susretu definitivno dominirao. I to se vidi po nekoliko neverbalnih znakova. Dakle on je taj koji je vrlo često prvi pružao ruku, koji je dodatno tapšao svog sugovornika čime je izražavao i prisnost, ali i dominaciju. Gledao ga je u oči i na kraju krajeva vrlo često ga je usmjeravao kojim putem treba ići. Dakle on se ovdje postavio kao domaćin i kao onaj koji vodi igru“, objašnjava Kišiček.

Nekontrolirani uvjeti

Nije zanemariva činjenica, kaže Kišiček, da je Trump već godinama u središtu medijske pozornosti dok je Kimu ovo prvo pojavljivanje pred svjetskim medijima.

„Ne smijemo zaboraviti da se Kim Jong Un prvi put susreo s ovako velikim brojem novinara i u ovakvoj situaciji koja je toliko popraćena. Možemo reći nekontrolirani uvjeti - vi ste na nekoliko mjesta zapravo mogli vidjeti kako ne zna što mu je činiti“, kaže Kišiček.

Kim se ubrzo snašao

No ubrzo se, kaže Kišiček -  snašao.

„U nekom trenutku je zapravo on počeo, što je karakteristično također za neverbalnu komunikaciju, zrcaljenje. Dakle oponašanje neverbalnih znakova svog sugovornika za kojeg je i sam primijetio da zna kako se treba ponašati“, rekla je Kišiček.

Kod Kima je nervoza bila vidljivija, no ni Trumpu očigledno nije bilo svejedno.

„On je zapravo samo vještiji u tome da prikriva nervozu, međutim i njemu se nervoza mogla vidjeti, dakle i ovo lupkanje, dodirivanje je znak zapravo da mu malo, možemo to tako reći, živci rade“, kaže Kišiček

Trump svoju dominaciju dijelom može zahvaliti i istočnjačkoj kulturi svojega sugovornika.

„Kod njih je pretjerana ekspresivnost u emocijama i znak pomalo nepristojnosti i nedostatka kulture.
Neverbalna komunikacija ne samo suzdržana nego gotovo da je i nema“, objašnjava.

Sve u svemu, kaže Kišiček, Trump je dominirao, ali se Kim, s obzirom na sve okolnost, sasvim dobro snašao.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju