Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjakinja za Dnevnik Nove TV

Je li se horor u Gospiću mogao spriječiti? "Zabrana prilaska od 50 metara je smiješna. Ovdje je bjelodano da je on htio ubiti žrtvu"

Ove je godine u Hrvatskoj ubijeno 11 žena. Nakon stravičnog zločina koji je šokirao Hrvatsku u kojem je 36-godišnji muškarac pokušao ubiti svoju 27-godišnju suprugu i 21-godišnjeg muškarca, postavlja se niz pitanja među kojima je vjerojatno najvažnije ono: Kako spriječiti femicid?

Reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid kazala je da, nažalost, pitanja o tome je li se mogao spriječiti femicid uvijek postavljamo tek kada dođe do tragedije. Dodaje da je u posljednjem slučaju bilo riječ o recidivistu te da su i policija ali i Centar za socijalnu skrb već postupali u ovoj obitelji. Postavlja se pitanje jesu li u ovome slučaju zakazale institucije.

Odgovornost policije, ali i suda

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem Ilustracija Muškarac je hospitaliziran Novi slučaj femicida, u Tuzli muž ubio ženu

Neva Tölle , koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb drži da je teško jednostrano odgovoriti na to pitanje ističući da postoji mogućnost da je pogriješila policija, ali i da je pogriješio sud.

Dio policijske odgovornosti mogao bi ležati u tome koliko je kvalitetno napravljen prijedlog kaznene prijave. Ako je policija napravila kaznenu prijavu tako kvalitetno i poslala ju istražnom sudu, a istražni sud donio procjenu da nema veće opasnosti, tada je, smatra Tölle , dio odgovornosti snosi istražni sud.

Osumnjičenik je dobio zabranu pristupa na 50 metara, a pitanje koje se postavlja je li takva mjera učinkovita, odnosno treba li ju postrožiti. Tölle smatra da je riječ o smiješnoj mjeri.

50 metara je premalo

"Ako izdajemo zabranu pristupa, ona bi trebala biti barem 500, 800, ako ne i 1000 metara, kako bi žrtva imala vremena da nađe mobitel, da se odblokira od straha, da se odmrzne jer one se zamrznu od straha kad ga vide", kazala je Tölle . 

Upozorila je i na to da postoji velik broj procesuiranih zlostavljača koji dobiju zabranu ništa ne sprječava da tu mjeru krše. "Oni krše sudsku mjeru, a zato ne snose nikakve sankcije. Oni ne odlaze u zatvor, ne plaćaju globe. Kao da ničega nije ni bilo“, smatra, ističući da kad netko krši zabranu pristupa, treba ga privesti istražnom sucu i s njim u zatvor.

Treba koristiti ljestvicu rizika

Tölle drži da bismo se mogli ugledati na neke zemlje koje su uvele takozvanu ljestvicu rizika koju, kako kaže, hrvatske institucije koriste sporadično i rijetko. Riječ je o skali od 1 do 10 koja pokazuje kolika mogućnost postoji da zlostavljač bude toliko opasan da je čak u stanju i ubiti žrtvu.

Pročitajte i ovo Online nasilje nad ženama - 3 Žene sve svjesnije problema Online silovanja, zloupotreba osobnih podataka, prijetnje: Samo četiri posto takvih slučajeva u svijetu se prijavi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna registrirani nasilnik Otkriveni detalji horora u Lici: Ženu i mladića izbo suprug koji je imao zabranu prilaska, poznato kako su ga uhvatili

"Ovdje je bjelodano da je on htio ubiti žrtvu. Prvo, oteo ju je. Drugo, prije 5 dana ju je napao. Treće, kada ju je oteo, zavezao joj ruke i posljednje, dok je bila nemoćna u tom položaju, govorio joj je da će ju ubiti. Više od toga vam ne treba da znate kako je femicid moguć“, zaključila je.

Nadajmo se da će se ozbiljnost situacije shvatiti ozbiljno i da će doći do onih koji mogu utjecati na rješenje tih problema. Dodajmo još da će osumnjičenik do ponoći danas biti predan pritvorskom nadzoru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene