Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) u Osijeku je ponovio kako ustaškom pozdravu "za dom spremni" nema mjesta u našoj javnosti.


Štromara su za boravka u Osijeku novinari tražili da komentira zakonski prijedlog IDS-a o propisivanju zatvorskih kazni od šest mjeseci do dvije godine za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, uključujući i pozdrav "za dom spremni".

Vezani članci Slika nije dostupna HNS otkazao sve predizborne skupove, Štromar: "Politika ne smije biti ispred zdravlja ljudi" Slika nije dostupna HNS u Varaždinu predstavio kandidate treće izborne jedinice, Štomar uvjeren da dobivaju tri mandata

On je ponovio kako tom pozdravu "nema mjesta u našoj javnosti" te dodao kako će se vidjeti koje će prijedloge donijeti Vijeće za suočavanje s prošlošću, a onda će Sabor donijeti odluku.

Čekamo odluku Vijeća ali ne znači da ćemo je kao takvu prihvatiti, već ćemo inzistirati da nema toga pozdrava, bez obzira kakvu odluku donese Vijeće", rekao je Štromar.

Na upit o subvencioniranim stambenim kreditima Štromar je izvijestio kako je do danas zaprimljeno 1988 zahtjeva, a obrađeno više od 1500, pri čemu oko 1300 ima svu potrebnu dokumentaciju, dok su neki nepotpuni, a vrlo malo ih je odbačeno.

Dodao je kako će se zahtjevi primati do sredine ili kraja idućeg tjedna, a o tome javnost obavijestiti ovoga tjedna.

Na upit koji su kriteriji za odobrenje subvencija, Štromar je rekao kako će subvencionirani kredit dobiti svi "koji imaju pravovaljanu dokumentaciju i ako imaju kreditnu sposobnost, koju utvrđuje banka i ako imaju svu dokumentaciju, koju je tražila Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Dodao je kako ne zna koliko je točno kredita do sada realizirano u bankama, ali da se "ovih dana potpisuje jako puno ugovora".

Potpisani ugovori za energetsku obnovu

Štromar je u Osijeku potpisao ugovore o energetskoj obnovi ustanova na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Obnavljat će se odgojno obrazovne ustanove, i to njih 25. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ugovori su vrijedni 62 milijuna kuna.

"S ovim natječajem ćemo uložiti više od 380 milijuna, a u studenom ide novi natječaj, za općine, gradove, županije i državne institucije, ali ovaj put ne samo za odgojno obrazovne građevine, nego za sve druge", kazao je Štromar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju