Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CURE NOVI DETALJI

Stravičan slučaj: Gradonačelnica pobrisala objavu o trudnici, otkrivamo zašto

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, opisala je tragičan slučaj koji je ovih dana proživjela trudnica, a sve zbog neadekvatnog hitnog medicinskog prijevoza.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković napisala je na svojoj stranici na Facebooku objavu u kojoj je progovorila o traumatičnom iskustvu koje je u ponedjeljak doživjela trudnica koja je zbog krvarenja nakon pregleda u Supetru upućena u Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije. Tu počinje prava drama i sve zbog neadekvatnog hitnog medicinskog prijevoza, o kojem je gradonačelnica već i govorila.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti: 

"S osjećajem ogorčenja, osjećajem poraza i stanja šoka zbog obitelji i činjenice da se ovakvo nešto može dogoditi u današnjem vremenu, u 2023. godini, u drugom gradu po veličini u Hrvatskoj i jednom od razvijenijih i naseljenijih otoka u Hrvatskoj.

Brač je od kopna (Supetar - Split) udaljen oko 16 km ili 9 milja, koje su se u ovom slučaju pokazale više nego kobne. Nažalost, nakon brojnih istupa u kojima smo upozoravali na neadekvatan hitni medicinski prijevoz ništa se nije promijenilo.

U ovom periodu dobivala sam više informacija da prijevoz gliserom ne funkcionira kako treba, postavljala sam preko županijskih vijećnika pitanja na ovu temu, kao i osobno županu SDŽ-a, gdje su me uvjeravali da sve besprijekorno funkcionira. Inicirali smo više sastanaka na temu zdravstva, ali bez konkretnih pomaka.

Nažalost, jučer i jutros dogodila se jedna zaista tužna situacija, koju sam dužna, uz suglasnost obitelji, podijeliti u javnost u nadi da će se napokon situacija za stanovnike otoka Brača promijeniti po pitanju hitnoga medicinskog prijevoza:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drama na Braču VIDEO Gradonačelnica obustavlja pregovore s Vladom, nogometni klub treninge za djecu: "Scene koje smo doživjeli lede krv u žilama"

Jučer se ujutro oko 8:00 sati trudnica zbog krvarenja javila ginekologu u Supetru, nakon čega je upućena na hitnu pomoć u Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Ispostava Supetar, gdje su liječnici, koji, naravno, imaju ograničene resurse, pozvali gliser hitne službe radi transporta trudnice u Split.

Ovim putem moram kazati da s liječnicima na hitnoj u Supetru imam samo najbolja iskustva te vjerujem da se i oni puno puta osjećaju nemoćni zbog ograničenih resursa.

 Radi se ponovo o hitnom medicinskom prijevozu. Jednom gliseru nije radio motor, dok na drugom, zamjenskom, navodno nisu radili brisači te nije bio u mogućnosti prevesti pacijenticu u Split.

Nakon toga dignut je helikopter te je pacijentica tek nakon 11:30 prevezena u bolnicu u Splitu. Radi informacije koliko je sve to trajalo važno je kazati da je suprug trajektom došao do bolnice u Splitu u isto vrijeme kao pacijentica, tj. tzv. hitni medicinski prijevoz pacijentice u rangu je brzine redovne linije Supetar - Split. (Ja se ispričavam što ne znam koristiti stručne termine)

U bolnici je utvrđeno da je plod izgubljen, što je prestrašno, ali nije ni najgore u cijeloj ovoj nesretnoj priči. Bi li plod bio spašen da se došlo ranije do Splita, to jednostavno nije moguće znati niti se u to želim upuštati. Činjenica je da je trudnica izgubila trudnoću.
Situacija koja je slijedila nakon toga toliko me zgrozila i potresla te ne mogu zamisliti kako je obitelji trenutačno.

Naime, pacijentica je, nakon što je dobila lijekove za odbacivanje ploda, poslana doma na Brač, po tramontani koja je sinoć puhala, na otok gdje znaju da nema mogućnosti hitnog medicinskog prijevoza (zbog iskustva dana ranije) te se pacijentica zbog bolova jutros oko 6:00 sati javila ponovo u Hitnu u Supetru, kada je zajedno sa suprugom upućena na trajekt u 6:30 da ide u Split u bolnicu.

Nažalost, nakon što je dobila adekvatne tablete za odbacivanje ploda, pacijentica je porodila mrtav plod u vozilu sama sa suprugom, u trajektu na redovnoj liniji u 6:30 - 7:30, Supetar - Split. Sama sa suprugom.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Ivana Marković (Foto: Dnevnik.hr) ZDRAVSTVENA ZAŠTITA NA SUPETRU Ugroženo više od 4000 pacijentica! Sestra je dala otkaz, a ginekolog (70) ne zna hoće li nastaviti raditi: "Uvjeti su kao u srednjem vijeku"

Zaista, nemam riječi kako da opišem sve ovo, teško je opisati traumu obitelji i nemam riječi kako bih utješila obitelj. Nadam se da će se žena oporaviti i da će biti dobro.

Svi skupa moramo inzistirati na tome da se ovaj problem dugoročno riješi. Splitsko-dalmatinska županija odgovorna je za organizaciju primarne zdravstvene skrbi, hitni medicinski prijevoz, za to dobiva sredstva iz državnog proračuna RH te zahtijevamo da se napokon hitni prijevoz pacijenta do kopna riješi na adekvatan način. I to trajno!

Otočani nemaju jednak pristup zdravstvenoj zaštiti te mi nismo građani drugog reda i zaslužujemo i zahtijevamo sve kao i građani na kopnu! Tražimo da se uvede i uspostavi hitna helikopterska medicinska služba, a ne da smo prepušteni gliserima koji čas rade, a čas ne rade.

Još jednom mi je žao da se ovo dogodilo, vjerujem da se moglo drugačije i barem poštedjeti ženu i njezina supruga dodatne traume jutros u trajektu.

Svima koji su pomogli zahvaljujem, posebno posadi trajekta i medicinskoj sestri koja je bila na brodu, a svima koji su odgovorni za uspostavljanje sustava hitnog medicinskog prijevoza do kopna inzistiram da se to napokon realizira na trajan i kvalitetan način, koji će i liječnicima na otoku omogućiti da budu sigurniji u liječenju pacijenata", napisala je gradonačelnica.

Nekoliko sati kasnije gradonačelnica Marković je pobrisala objavu sa svoje Facebook stranice. Nazvali smo je kako bismo čuli zašto se odlučila na ovaj potez.

"Maknula sam post zbog komentara i dijeljenja, ali stojim iza svega onoga što sam napisala", kratko nam je prokomentirala dodajući da u svakom slučaju hitan medicinski prijevoz ne funkcionira, na što ona upozorava već duže vrijeme. 

Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije za Dnevnik.hr rekao je da brod nije isplovio zbog loših vremenskih uvjeta. Kako je naglasio tu informaciju potvrdio mu je sam koncesionar kao i djelatnici ispostave hitne medicinske pomoći.

"Vlasnik Konrad Tradea, koncesionara za brodove, rekao je da je brod bio u funkciji i da nije isplovio zbog vremena", naglasio je Luetić. Na naš upit podnosi li koncesionar izvješće o ispravnosti brodova, Luetić je rekao da nemaju sumnje da brod nije u funkciji jer prošle godine prevezao je 466 pacijenata, a u 10 dana ove godine 12 bolesnika, što ne bi bilo moguće da nije bio ispravan.

Također je naglasio da je koncesionar plaćen po vožnji, što iznosi 2.666 kuna s PDV-om, od Supetra do Splita i natrag te da se koncesionara ne plaća ako brod miruje.

Također je naglasio da nije točna informacija da je trudnica putovala od Supetra do splitske bolnice tri sata, nego je dovezena za sat i 20 minuta.

Ministar zdravstva prof. dr. Vili Beroš odlučio je kako će u Klinički bolnički centar Split iz zagrebačkog sjedišta Ministarstva zdravstva uskoro stići i zdravstvena inspekcija vezana uz slučaj bračke trudnice koja je porodila mrtav plod na trajektu nakon što je bila otpuštena iz najveće dalmatinske bolnice.

"Radi se o uobičajenoj inspekciji kada su ovakvi slučajevi u pitanju. Napravljena je detaljna analiza slučaja i moram istaknuti kako demantiram spekulacije kako se kasnilo u transportu. Helikopterski prijevoz je pozvan u 9.48 sati, a helikopter je prema trudnici uzletio u 10.24 sati. Izuzetno mi je žao zbog prekida trudnoće, no isto tako moram istaknuti kako je poznato da zbog ovakvih slučajeva pacijentice ne ostaju u bolnici, već bivaju otpuštene na kućnu njegu", rekao je.

Prof. dr. Marko Dražen Mimica, predstojnik KBC-ove Klinike za ženske bolesti i porode komentirao je za Slobodnu Dalmaciju cijeli slučaj: "Radilo se o trudnoći od tri mjeseca i ovakve situacije se događaju. Radilo se o mrtvom plodu, ali pobačaj još uvijek nije krenuo. Trudnoća ne bi bila spašena, da je kojim slučaj trudnica bila dovedena u bolnicu nekoliko sati ranije, jer je plod po svemu sudeći bio nekoliko dana mrtav. Trudnica je dolaskom u bolnicu podvrgnuta standardnom medicinskom postupku, prema svim zakonitostima naše struke. Obavljeni su laboratorijski nalazi, pregledana je. Nakon što je dobila tablete za pripremu pobačaja otpuštena je kući, u dogovoru s pacijenticom, s time da joj je preporučeno kako bi bilo dobro da ostane u Splitu". rekao je.

Rekao je da i inače, kod svih takvih slučajeva pacijentice otpuštaju kući te da one u bolnicu ostaju dva dana, kada dođu po druge tablete koje izazivaju pobačaj. Naglasio je da kod trudnice je pobačaj krenuo ranije i dogodilo se što se dogodilo, ali ne zbog pripremnih tableta.

 "Pacijentica ni u jednom trenutku nije bila životno ugrožena i nije mogla dobiti sepsu, kao što se spekulira", poručio je. 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene