Političke stranke predale su svoje financijske izvještaje za proteklu godinu. Koja se stranačka blagajna najbolje napunila, koja je stranka najbogatija, a koja velika stranka ima milijunski minus na računu uoči europskih izbora?

Galerija


HDZ je u Virovitici proslavio još jednu u nizu obljetnica no ima se i može se priopćila je stranka. U blagajni je ostalo 13 milijuna kuna viška na kraju prošle godine. Financijski problemi iz 2016. riješeni su otkad stranku vode Plenković i Jandroković, kažu iz HDZ-a. Pomaže i to što je stranka na vlasti.

Vezani članci Kristina Ikić Baniček Iz HDZ-a se oštro osvrnuli na kritike sisačke gradonačelnice: "Jasno je da su njeni navodi jeftino politikantstvo u svrhu pripreme za lokalne izbore!" Zagreb iz zraka - 3 Bitka za Zagreb: SDP se dvoumi, a i HDZ kao da miruje. A imaju zajednički cilj - nakon više od 20 godina srušiti Milana Bandića

''Najveći dio tih prihoda čine prihodi iz državnog proračuna, odnosno iz proračuna jedinica lokalne samouprave'', kaže Branko Bačić iz HDZ-a.

Uoči europskih izbora minus u SDP-ovoj blagajni je veći od osam milijuna kuna. ''Protiv HDZ-a se vode slučajevi pred hrvatskim pravosuđem zato jer su novac zakopavali u vrtove svojih stranačkih blagajnika i zato jer su ga skrivali po podrumima svojih stranačkih mesara i to je razlika između SDP-a i HDZ-a, a što se tiče SDP-a naš rezultat je financijski pozitivan i budite sigurni će sve svoje obveze podmirivati i financirati sve kampanje koje su pred nama'', kazao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Iako su 2018. završili s 15 tisuća kuna u minusu, Most ne brine oko financiranja nadolazeće kampanje.

''I dalje imamo viška na računu milijun i osamsto tisuća kuna'', rekla je Petra Mandić iz Mosta. Živi zid je prošlu godinu završio sa 60 tisuća kuna viška. U prethodnom financijskom izvještaju za 2017. državna revizija im je nabrojila mnoge nepravilnosti.

''Kao mlada stranka i mlada infrastruktura koja se bavi knjigovodstvom je počinila nekakve, možda neke manje nedostatke. Oni su to po sili zakona proslijedili dalje tijelima međutim tu nema ništa sporno'', rekao je Tihomir Lukać iz Živog zida.

Dok predsjednik stranke Milan Bandić ide u maškare, stranačku blagajnu čuva njegov ministar financija Slavko Kojić. Stanje je, kaže, dobro: ''Višak prihoda nad rashodima koji se koristi za slijedeće razdoblje od milijun kuna.''

HDZ-ovi partneri iz HNS-a prošle su godine imali višak, ali su ukupno u minusu od milijun i pol kuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr