Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Štrajk sindikata zdravstva 24. studenog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri sindikata zdravstva najavila su da će u petak, 24. studenog, održati polusatni prosvjed za vrijeme pauze u svim zdravstvenim ustanovama kako bi upozorili Vladu da treba ukloniti zaostajanje plaća zaposlenih u javnim službama.

Radi se o akciji sinkroniziranoj sa sindikatima obrazovanja koji su najavili štrajk za idući tjedan. Njima će oko 55.000 zaposlenih u zdravstvu dati potporu, a kada se prosvjedima priključe sindikati socijalne skrbi i kulture, svih 180.000 zaposlenih u javnim službama uputit će Vladi poruku da su nezadovoljni njezinom politikom plaća.

Pročitajte i ovo Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?" Zakon o plaćama; ilustracija - 1 Veće plaće? Više od dva desetljeća rada Olji i nije donijelo bogzna što: "Ne omogućavaju mi da bez razmišljanja sebi priuštim neka sitna zadovoljstva"

Pregovarački odbor sindikata javnih službi prekinuo je pregovore o plaćama 2. studenog odbivši Vladinu ponudu povećanja plaća za pet posto. Oni traže da se zaposlenima u javnim službama, kroz nekoliko godina, postupno nadoknadi zaostajanje plaća za 21 posto za plaćama u privredi.

Za vrijeme polusatnog prosvjeda zdravstvene službe će normalno raditi i zbrinjavati pacijente, kojima će sindikati prethodno razdijeliti letke s objašnjenjem o razlozima svojih akcija, rekli su sindikalni čelnici na konferenciji za novinare.

To je ozbiljno upozorenje Vladi da smo spremni na sukcesivne kontinuirane sindikalne akcije do ostvarenja cilja, a to je povećanje plaća javnih službenika na razinu 10 do 20 posto višu od državnog prosjeka, izjavio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Plaća početnika s VSS-om u javnim službama trenutno iznosi 4.060 kuna i za 20 posto zaostaje za državnim prosjekom.

Vlada je doduše napravila projekciju po kojoj bi plaće u iduće tri godine rasle po pet posto godišnje, no nama je i taj prijedlog neprihvatljiv jer će drugima plaće rasti brže, pa bi se zaostajanje naših plaća samo povećalo, rekla predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog sindikata medicinskih sestara Zdenka Gizdić.

U novom državnom proračunu ima novaca za sve i svašta, ali ne i za zaposlene u javnim službama, jer Vlada ne vodi računa o njima, ustvrdila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek.

Ministar financija Ivan Šuker rekao nam je da Vlada ove godine daje novac za porodilje, besplatne udžbenike i prijevoz, što ukupno iznosi oko 850 milijuna kuna, a iduće godine uzet će taj novac onima kojima ne treba, kazala je Avberšek.

Štrajk prosvjetara počet će u srijedu, 22. studenog, u srednjim školama, u četvrtak će im se priključiti osnovne škole, a u petak i zaposleni u znanosti i visokom obrazovanju.

Štrajku koji organiziraju tri sindikata udružena u tzv. Vertikalu
sindikata obrazovanja priključit će se i manji sindikati, poput
Hrvatskog školskog sindikata Preporod i Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu.

Prosvjedima zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu trebali bi se
priključiti sindikati socijalne skrbi i kulture, koji će o tome
izvijestiti javnost idućih dana, rečeno je na konferenciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene