Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri sindikata zdravstva najavila su da će u petak, 24. studenog, održati polusatni prosvjed za vrijeme pauze u svim zdravstvenim ustanovama kako bi upozorili Vladu da treba ukloniti zaostajanje plaća zaposlenih u javnim službama.


Radi se o akciji sinkroniziranoj sa sindikatima obrazovanja koji su najavili štrajk za idući tjedan. Njima će oko 55.000 zaposlenih u zdravstvu dati potporu, a kada se prosvjedima priključe sindikati socijalne skrbi i kulture, svih 180.000 zaposlenih u javnim službama uputit će Vladi poruku da su nezadovoljni njezinom politikom plaća.

Vezani članci Ministar zdravstva, Vili Beroš Ministarstvo zdravstva poništilo dio natječaja za eBolnice: ''Osnovana sumnja na potencijalni sukob interesa postajala je prije objavljenih medijskih napisa'' Dolazak za govornicu (Foto: Dnevnik.hr) MOST traži ostavku Blaženke Divjak – tvrde da više nema povjerenje učitelja i nastavnika

Pregovarački odbor sindikata javnih službi prekinuo je pregovore o plaćama 2. studenog odbivši Vladinu ponudu povećanja plaća za pet posto. Oni traže da se zaposlenima u javnim službama, kroz nekoliko godina, postupno nadoknadi zaostajanje plaća za 21 posto za plaćama u privredi.

Za vrijeme polusatnog prosvjeda zdravstvene službe će normalno raditi i zbrinjavati pacijente, kojima će sindikati prethodno razdijeliti letke s objašnjenjem o razlozima svojih akcija, rekli su sindikalni čelnici na konferenciji za novinare.

To je ozbiljno upozorenje Vladi da smo spremni na sukcesivne kontinuirane sindikalne akcije do ostvarenja cilja, a to je povećanje plaća javnih službenika na razinu 10 do 20 posto višu od državnog prosjeka, izjavio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Plaća početnika s VSS-om u javnim službama trenutno iznosi 4.060 kuna i za 20 posto zaostaje za državnim prosjekom.

Vlada je doduše napravila projekciju po kojoj bi plaće u iduće tri godine rasle po pet posto godišnje, no nama je i taj prijedlog neprihvatljiv jer će drugima plaće rasti brže, pa bi se zaostajanje naših plaća samo povećalo, rekla predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog sindikata medicinskih sestara Zdenka Gizdić.

U novom državnom proračunu ima novaca za sve i svašta, ali ne i za zaposlene u javnim službama, jer Vlada ne vodi računa o njima, ustvrdila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek.

Ministar financija Ivan Šuker rekao nam je da Vlada ove godine daje novac za porodilje, besplatne udžbenike i prijevoz, što ukupno iznosi oko 850 milijuna kuna, a iduće godine uzet će taj novac onima kojima ne treba, kazala je Avberšek.

Štrajk prosvjetara počet će u srijedu, 22. studenog, u srednjim školama, u četvrtak će im se priključiti osnovne škole, a u petak i zaposleni u znanosti i visokom obrazovanju.

Štrajku koji organiziraju tri sindikata udružena u tzv. Vertikalu
sindikata obrazovanja priključit će se i manji sindikati, poput
Hrvatskog školskog sindikata Preporod i Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu.

Prosvjedima zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu trebali bi se
priključiti sindikati socijalne skrbi i kulture, koji će o tome
izvijestiti javnost idućih dana, rečeno je na konferenciji.