Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski dragovoljci i hodočasnici, Branko Čulo, Zlatko Vrbošić i Mato Bičvić, koji su od 5. do 14. studenoga pješačili iz Aljmaša do zatvorske bolnice u Svetošiminskoj ulici u Zagrebu, u znak potpore Branimiru Glavašu, danas su najavili štrajk glađu, do - kako su rekli - "kraja, ako Glavaš ne prestane štrajk glađu".


Izvijestili su da sutra kreću u Zagreb, gdje će ispred zatvorske bolnice u Svetošimunskoj ulici postaviti šator i stupiti u štajk glađu, nezadovoljni što se - kako su kazali - hrvatskom generalu nije omogućila obrana sa slobode, čime su se, ocijenili su, omalovažile sve vrijednosti Domovinskog rata".

Vezani članci Slika nije dostupna Glavaš prebačen u osječki zatvor Slika nije dostupna Glavaš i dalje štrajka glađu

Na konferenciji je bio i liječnik dr. Slobodan Lang te rekao kako je nezadovoljan "neadekvatnim medicinskim postupkom prema generalu Branimiru Glavašu kao i nepoštivanjem ljudskih prava". Dodao je da je "štrajk glađu legitimna metoda nenasilnoga otpora" te da se "ne smije razmišljati o nasilnom hranjenju štajkaša".

Dr. Lang je pozvao sve saborske zastupnike koji su po struci
liječnici, da se sastanu i ocijene koje su posljedice tako dugotrajnog štrajka glađu. "Pri tome zahtijevam od svih da govore istinu jer je to jedina nada da će pravosuđe razmisliti o svojim odlukama", kazao je dr. Lang.

Na konferenciji je sudjelovao i fra Ante Kukavica, koji od 28.
listopada predvodi molitvu krunice kao potporu Branimiru Glavašu. Izvijestio je da se "molitva na tu nakanu i dalje svaki dan održava, ali sada zbog hladnog vremena u Kapucinskoj crkvi u Osijeku, nakon što su se vjernici tri dana molili na osječkom Trgu Ante Starčevića".

Ocijenio je kako je "nedopustivo da čovjek koji je najzaslužniji za obranu grada Osijeka, umire u zatvorskoj bolnici".

Fra Ante Kukavica rekao je da će se i večeras vjernici "moliti za puštanje Branimira Glavaša iz pritvora", kao i za to da "odmah prekine štrajk glađu ".