Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor i kavica ne prolaze

Što učiniti nakon sudara sa strancem?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li se pitali što raditi kad se na cesti sudarite sa strancima. Dogovor i kavica teško prolaze. Kako naplatiti ili isplatiti štetu? Evo odgovora ili barem sugestije kako se ponašati u takvoj situaciji.

Rijeke stranih vozila na cestama znače i veću opasnost od prometnih nesreća. Na dan strada jedan stranac, a od 300 nesreća dnevno dio skrive stranci. Da se ne svađate najpametnije je zvati odgovorne. No, ni policija ne izlazi na svaku nesreću. Njihov posao nastupa samo u težim slučajevima. 'U slučaju da je nastala samo materijalna šteta, sudionici prometne nesreće su dužni vozila ukloniti s kolnika ukoliko je to moguće i potpisati europsko izvješće o nezgodi', rekao je Robert Čop iz odjela za promet MUP-a.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk Predizborna kampanja Bauk je SDP-u donirao 3010,66 eura. Znate li tko je rođen na taj datum? Sudar u Buzinu - 2 Kombi oduzeo prednost Opelu Sudar u Buzinu: Hitna prevezla jednu osobu u bolnicu

Slamka spasa

Europsko izvješće vaša je slamaka spasa kad se sudarite sa strancem. Ispunite ga i bit ćete sigurni da ćete naplatiti štetu. Naravno ako niste krivi. Ispunjavanje izvješća čista formalnost. 'Na bilo kojem jeziku jednak je raspored i sadržaj svega što se nalazi u europskom izvješću', kaže Marijan Rimac, rukovoditelj sektora tehničke pomoći u HAK-u.

Ne zaboravite zeleni karton

Postoji skica gdje je dobro nacrtati situaciju u kojoj se nalaze vozila, dobro je fotografirati situaciju, maknuti vozilo s ceste, ispuniti izvješće potpisati ga. Još jedna stvar na koju treba obratiti pozornost je zeleni karton. Pomoću zelenog kartona možete izvršiti naplatu štete ukoliko je strano vozilo krivac u toj prometnoj nezgodi, on postoji u duplikatu i taj je duplikat poželjno uzeti od stranca. Tek s ispunjenim izvješćem i zelenim kartonom možete tražiti odštetu preko hrvatskog ureda za osiguranje. Ako ste sve ispunili, a niste krivi onda ste srećković. Ako se pak sudarite s vozačem iz Amerike, Kande ili Iraka nema pomoći oko naplate, ali bi policajac dobro došao.

Jeste li se ikada sudarili sa strancem?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene