Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez budućnosti u Hrvatskoj

Što poljoprivrednici misle o novom zakonu o OPG-u: "I moja djeca već lagano gledaju preko granice..."

Ivica Kruljac, OPG Kruljac Vladislavci (Foto: Dnevnik.hr)
Ivica Kruljac, OPG Kruljac Vladislavci (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivica Kruljac i Anita Martinović (Foto: Dnevnik.hr) Ivica Kruljac i Anita Martinović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivica Kruljac, OPG Kruljac Vladislavci (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Saborski zastupnici raspravljali su o Zakonu o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. I dok ministar poljoprivrede tvrdi da će ih taj zakon zaštititi, oporba odgovara da će ih dodatno opteretiti. Sami poljoprivredni proizvođači zasad od novoga zakona nemaju velikih očekivanja.

Vlasnici OPG-ova od novog zakona prvenstveno očekuju zaštitu od ovrha. Mnogi su mljekari ostajali bez svojih staja i životinja, koje su bile predmetom ovrhe. Novi zakon to bi trebao zabraniti. Jedan od mljekara koji je imao financijskih problema je i Ivica Kruljac, vlasnik OPG-a Kruljac Vladislavci.

Pročitajte i ovo Cijene krumpira - 1 Kako uštedjeti? Prije se smatrala najjeftinijom namirnicom, ali s eurom postaje luksuz? "Meni je to puno" Hrana koju jedemo - 3 Sigurnost i kvaliteta Stručnjaci govorili o prijevarama potrošača, pesticidima u hrani, štetnosti, ali i održivoj poljoprivredi i kontrolama. Gdje je tu Hrvatska?

"Cijena mlijeka je od 2001. do 2004. godine rasla. Tada je donesen Operativni program za razvoj govedarstva koji je mnogo obećavao. Krenuli smo u investiranje, ali se cijena mlijeka prije nekoliko godina drastično smanjila", ispričao je Kruljac.

On je, za razliku od mnogih svojih bivših kolega, uspio opstati u proizvodnji mlijeka.

"Mi se bavimo i drugim poslovima koji nemaju veze s mljekarstvom", rekao je te potvrdio da na taj način "krpaju rupe na farmi".

Usprkos uspješnom vođenju OPG-a, priznaje da njegova djeca ne polažu nadu u budućnost u Hrvatskoj.

"Situacija je teška, ali bih volio da se nastave time baviti. Međutim, kako stvari stoje, i moja djeca lagano gledaju preko granice", rekao je Kruljac.

Novi zakon, smatra, neće donijeti velike promjene.

"Od novog zakona ne očekujem ništa posebno. Ako ne bude dobre volje, ništa se posebno neće dogoditi. Ipak, nada umire posljednja", zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene