Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek: Otkriven spomenik Anti Starčeviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića večeras je otkriven spomenik dr. Anti Starčeviću (1823 - 1896).

Brončani spomenik visok 3,90 metara, rad akademskog kipara Mire Vuce, otkrili su osječki gradonačelnik Anto Đapić i Danijel Srb, predsjednik udruge "Dr. Ante Starčević", koja je nositelj aktivnosti u vezi s postavljanjem spomenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Splitsko vijeće prihvatilo prijedlog Split: Prihvaćeno da Gotovina dobije trg ili ulicu Slika nije dostupna Jedan dan života na Trgu A. Starčevića FOTO: Spava na osječkom trgu pod vedrim nebom

"U zadnje tri godine, koliko je prošlo od ideje do realizacije
postavljanja spomenika dr. Anti Starčeviću, ocu Domovine, govorim kako je to događaj važan ne samo za Osijek, već za cijelu Hrvatsku" kazao je gradonačelnik Đapić.

O važnosti događaja svjedoče, rekao je Đapić, i brojni okupljeni
građani Osijeka, Slavonije, svih hrvatskih županija te Herceg Bosne, koji su došli odati počast čovjeku, koji je Hrvatima u ostavštini ostavio vjeru i domoljublje, a i mi smo dužni to prenijeti našoj djeci, kazao je Đapić.

Okupljene građane, kojih je prema novinarskoj procjeni bilo desetak tisuća, gradonačelnik je pozdravio riječima "Bog i Hrvati", istaknuvši kako taj pozdrav oca Domovine najbolje govori zašto je važno generacijama prenositi Starčevićeve poruke.

Idejno rješenje kao i postavljanje spomenika dr. Anti Starčeviću na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, posebice u posljednje vrijeme žestoko je napadala oporba Grada Osijeka i dio struke.

Izgradnja spomenika stajala je oko milijun kuna.

Nakon otkrivanja spomenika održan je vatromet, te zabavni program.

Dr. Ante Starčević jedan je od utemeljitelja moderne hrvatske
državotvorne ideologije. Kao narodni zastupnik izabran je u Hrvatski sabor 1861., 1865., 1871. te od 1878. do smrti 1896. 

Polazeći od potrebe da Hrvatska svoj odnos prema Austriji i Ugarskoj uredi kroz međunarodne ugovore tražio je obnovu cjelovitosti hrvatskih zemalja, a s Eugenom Kvaternikom, kroz Stranku prava zastupa ideju pune nacionalne slobode i državne nezavisnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene