Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani bez euforije

Što nam sve donosi članstvo u NATO-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaskom u NATO Hrvatska je postala članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu. Na godinu će plaćati članarinu od 3 do 4 milijuna eura. No korist od NATO-a mogla bi sljedećih nekoliko godina biti oko 40 milijuna eura. Euforije oko članstva u Hrvatskoj nema, a premijer Sanader poziva građane na isticanje zastave.

Jedan od dva vanjskopolitička cilja Hrvatska je ispunila. Postala je članica NATO-a na njegov 60-ti rođendan. 'Za hrvatskog građanina koji živi u Kninu, ili u Vukovaru, Splitu, Zagrebu to znači da živi u zemlji koja je članica NATO-a i koja je tom činjenicom dugoročno riješila pitanje svoje nacionalne sigurnosti. Dakle nikada se nije dogodilo da je bilo koja članica NATO-a napadnuta', objašnjava državni tajnik MVPEI-a Davor Božinović.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

>> Vlada poziva da ulazak u NATO proslavimo tako da izvjesimo zastave

Hrvatska javnost dugo je prema članstvu u NATO-u bila rezervirana. Protivnika ima i danas. Najavljuju prosvjede za dva dana. 'Odluku o ulasku NATO donijeli smo prebrzo i nedovoljno smišljeno. Mislim da nismo ni svjesni što nam to članstvo donosi', tvrdi Lana Vego iz Centra za mirovne studije.

Euforije na ulicama nema, no ulazak U NATO većina građana pozdravlja. Ulazak Hrvatske i Albanije šesto je širenje NATO-a od njegovog osnutka. 1949. bilo je 12 članica. Nakon završetka Hladnog rata i pada Berlinskog zida u NATO ulaze i prve zemlje iz bivšeg Varšavskog ugovora. S početnih 12, NATO sada ima 28 članica. Sedmog travnja hrvatska će se zastava zavijoriti u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene