Vlade još nije odgovorila na zahtjev vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je zbog nezadovoljstva radom institucija od države zatražio osnivanje Povjerenstva za istinu. Povjerenstvo bi se trebalo baviti ratnim zločinima, a Penava je spreman osnovati ga i bez potpore Vlade.

Galerija


Vukovarci su prije mjesec i pol dana na prosvjedu poslali poruku da žele istinu o ratnim zločinima.

Vezani članci Okupljaju se građani u Vukovaru (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) - 4 Vukovarci se danas prisjećaju najbolnijeg dana u novijoj povijesti Srpska paravojska puca na položaje hrvatskih vojnika koji brane Vukovar (Foto: Arhiva/AFP) Na Vukovar je ispaljeno 6,5 milijuna projektila, bilo je to najveće razaranje od Drugog svjetskog rata

"Neka osnuju neki odbor ili neku instituciju koja bi se tim bavila. Onda bi se moglo pritisnuti i pravosuđe i DORH da mi saznamo do kud je nešto došlo ili zašto netko nije netko", rekao je Danijel Rehak iz Hrvatskog društva logoraša.

HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava je na prosvjedu 13. listopada od države zatražio osnivanje Povjerenstva za istinu, ali odgovor od Vlade još nije stigao.

O toj temi ni u Gradskoj upravi Vukovara u srijedu nitko nije želio govoriti. Neslužbeno se doznaje da je u pripremi dokumentacija i da će vukovarski gradonačelnik s novim informacijama izaći sljedeći tjedan.

Ni iz Vlade ni iz ministarstava nema odgovora

Penava je najavljivao da će, odbije li ga država, takvo povjerenstvo osnovati u Vukovaru. Stranački kolega, koji je ga podržao i na prosvjedu, rekao je zašto povjerenstvo smatra važnim.

"Oni koji se osjećaju krivi bi se morali suočiti s istinom i odgovornošću za sve ono što su činili, a oni koji nisu činili zločine prema svojim susjedima bi nastavili živjeti u suživotu kao što i žive", rekao je Stevo Culej, saborski zastupnik HDZ-a.

Iz Vlade, kao ni iz ministarstava pravosuđa, unutarnjih poslova i branitelja, nisu odgovorili na naš upit rade li na osnivanju takvog tijela i čime bi se ono bavilo. S druge strane, bivši ministar branitelja inicijativu smatra opasnom.

"Ja sam za to da se to istražuje, da se pojačaju svi napori u istraživanju. Međutim, ne zna se tko će osnovati takvo povjerenstvo ni tko bi bili članovi", rekao je Predrag Matić (SDP), bivši ministar branitelja.

Na području Vukovara u Domovinskom ratu stradalo je između 2900 i 3600 ljudi. Osuđujuće presude za ratni zločin do sad su izrečene za 109 okrivljenika. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr