Vlade još nije odgovorila na zahtjev vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je zbog nezadovoljstva radom institucija od države zatražio osnivanje Povjerenstva za istinu. Povjerenstvo bi se trebalo baviti ratnim zločinima, a Penava je spreman osnovati ga i bez potpore Vlade.

Galerija


Vukovarci su prije mjesec i pol dana na prosvjedu poslali poruku da žele istinu o ratnim zločinima.

Vezani članci Ivan Penava, Ivan Vrdoljak (Foto: Sandra Simunovic/Davor Javorovic/PIXSELL) HNS ne prestaje s udarima na HDZ, ovaj put zbog Penave: "Više nećemo čekati četiri tjedna" Zoran Milanović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Milanović: "Predsjednica pokazuje razumijevanje za nepravdu, netoleranciju i nečovječnost"

"Neka osnuju neki odbor ili neku instituciju koja bi se tim bavila. Onda bi se moglo pritisnuti i pravosuđe i DORH da mi saznamo do kud je nešto došlo ili zašto netko nije netko", rekao je Danijel Rehak iz Hrvatskog društva logoraša.

HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava je na prosvjedu 13. listopada od države zatražio osnivanje Povjerenstva za istinu, ali odgovor od Vlade još nije stigao.

O toj temi ni u Gradskoj upravi Vukovara u srijedu nitko nije želio govoriti. Neslužbeno se doznaje da je u pripremi dokumentacija i da će vukovarski gradonačelnik s novim informacijama izaći sljedeći tjedan.

Ni iz Vlade ni iz ministarstava nema odgovora

Penava je najavljivao da će, odbije li ga država, takvo povjerenstvo osnovati u Vukovaru. Stranački kolega, koji je ga podržao i na prosvjedu, rekao je zašto povjerenstvo smatra važnim.

"Oni koji se osjećaju krivi bi se morali suočiti s istinom i odgovornošću za sve ono što su činili, a oni koji nisu činili zločine prema svojim susjedima bi nastavili živjeti u suživotu kao što i žive", rekao je Stevo Culej, saborski zastupnik HDZ-a.

Iz Vlade, kao ni iz ministarstava pravosuđa, unutarnjih poslova i branitelja, nisu odgovorili na naš upit rade li na osnivanju takvog tijela i čime bi se ono bavilo. S druge strane, bivši ministar branitelja inicijativu smatra opasnom.

"Ja sam za to da se to istražuje, da se pojačaju svi napori u istraživanju. Međutim, ne zna se tko će osnovati takvo povjerenstvo ni tko bi bili članovi", rekao je Predrag Matić (SDP), bivši ministar branitelja.

Na području Vukovara u Domovinskom ratu stradalo je između 2900 i 3600 ljudi. Osuđujuće presude za ratni zločin do sad su izrečene za 109 okrivljenika. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr