Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči obljetnici pada Vukovara

Branitelji se s ministrom Medvedom slažu u jednome: "Ratni zločini ne kažnjavaju se dovoljno brzo!"

Ministar branitelja Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar branitelja Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar branitelja Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) Ministar branitelja Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kolona na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kolona na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kolona na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Više novca iduće godine bit će i za hrvatske branitelje. O tome kako ga misli potrošiti, ministar je razgovarao i s dijelom braniteljskih udruga koje je okupio na sastanku. Tema Vukovara, nekoliko dana uoči Kolone sjećanja, je nezaobilazna.

Manje od tjedan dana do vukovarske obljetnice braniteljske udruge bile su na sastanku s ministrom branitelja, Tomom Medvedom.  Ministar uvjerava novih napetosti zbog sporog rješavanja ratnih zločina - nema.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata - 3 Rane nisu zacijelile Tužne priče iz kolone sjećanja: "Muž mi je poginuo kad i sin. Emocije su jako teške"

"Razloga za nezadovoljstvo, ako ćemo govoriti o procesuiranju, to je pitanje za pravosudna tijela. Mi ovdje govorimo o organizaciji tradicionalne kolone sjećanja, kao znak iskazivanja poštovanja žrtvi", tim je povodom komentirao Medved.

O tome tko je zakazao u kažnjavanju zločina, branitelji danas ni riječju ne spominju ni Državno odvjetništvo na čijim su rezultatima inzistirali.

"Sigurno da nitko u Hrvatskoj nije sretan brzinom rješavanja istraživanja ratnih zločina i kažnjavanja počinioca", rekao je Tom Kaćinari iz Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. 

Unatoč tome, u Vukovaru ne očekuju trzavice.

"Neee, ne daj Bože, nema teoretske šanse, nikakve napetosti, to je dan koji je obilježio hrvatsku povijest", rekao je Kaćinari. 

Razgovaralo se i o onom što je braniteljima obećano novim zakonom zbog kojeg su i prosvjedovali. Za sve zacrtane planove, ministar Medved dobio je 19 milijuna kuna više. Pa će ukupno milijardu i 154 milijuna kuna, otići i na mirovine, rješavanje statusa, ali i mjere zapošljavanja.

Više novca iz proračuna osigurat će se i za gradnju veteranskih centara koja se u najvećoj mjeri financiraju sredstvima iz EU. 

"Gdje? Daruvar, Petrinja, Šibenik, Sinj i Osijek kao peti koji ćemo uvrstiti. Ministarstvo se potpuno odgovorno odnosi prema svakoj kuni iz proračuna", rekao je Medved. 

Kroz veteranski centar u Lipiku prošlo je više od tisuću korisnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene