Više novca iduće godine bit će i za hrvatske branitelje. O tome kako ga misli potrošiti, ministar je razgovarao i s dijelom braniteljskih udruga koje je okupio na sastanku. Tema Vukovara, nekoliko dana uoči Kolone sjećanja, je nezaobilazna.

Galerija


Manje od tjedan dana do vukovarske obljetnice braniteljske udruge bile su na sastanku s ministrom branitelja, Tomom Medvedom.  Ministar uvjerava novih napetosti zbog sporog rješavanja ratnih zločina - nema.

Vezani članci Andrej Plenković, predsjednik Vlade (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković iz Pariza o porukama s prosvjeda u Vukovaru te sudbini Steve Culeja Plenković i Krstičević na vojnoj vježbi Velebit 18 (Foto: MORH) Andrej Plenković otkrio hoće li biti sankcija za HDZ-ovce koji su došli na prosvjed u Vukovaru

"Razloga za nezadovoljstvo, ako ćemo govoriti o procesuiranju, to je pitanje za pravosudna tijela. Mi ovdje govorimo o organizaciji tradicionalne kolone sjećanja, kao znak iskazivanja poštovanja žrtvi", tim je povodom komentirao Medved.

O tome tko je zakazao u kažnjavanju zločina, branitelji danas ni riječju ne spominju ni Državno odvjetništvo na čijim su rezultatima inzistirali.

"Sigurno da nitko u Hrvatskoj nije sretan brzinom rješavanja istraživanja ratnih zločina i kažnjavanja počinioca", rekao je Tom Kaćinari iz Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. 

Unatoč tome, u Vukovaru ne očekuju trzavice.

"Neee, ne daj Bože, nema teoretske šanse, nikakve napetosti, to je dan koji je obilježio hrvatsku povijest", rekao je Kaćinari. 

Razgovaralo se i o onom što je braniteljima obećano novim zakonom zbog kojeg su i prosvjedovali. Za sve zacrtane planove, ministar Medved dobio je 19 milijuna kuna više. Pa će ukupno milijardu i 154 milijuna kuna, otići i na mirovine, rješavanje statusa, ali i mjere zapošljavanja.

Više novca iz proračuna osigurat će se i za gradnju veteranskih centara koja se u najvećoj mjeri financiraju sredstvima iz EU. 

"Gdje? Daruvar, Petrinja, Šibenik, Sinj i Osijek kao peti koji ćemo uvrstiti. Ministarstvo se potpuno odgovorno odnosi prema svakoj kuni iz proračuna", rekao je Medved. 

Kroz veteranski centar u Lipiku prošlo je više od tisuću korisnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr