Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko odgovoran

Predstavljali su je kao najbolje ocijenjeni projekt, a onda se sve promijenilo: Kronologija pada Vladine mirovinske reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najbolje ocijenjenih projekata pred očima međunarodnih institucija, velika mirovinska reforma u Hrvatskoj, neslavno je propao. Vlada je skoro pa preko noći odustala od mirovinske reforme i odlučila prihavatiti sve zahtjeve inicijative "67 je previše", koja je pak uspjela prikupiti daleko više od potrebnog broja potpisa za referendum. Poručili su - čuli smo glas naroda.

Veliku mirovinsku reformu u Banskim dvorima branili su sve do zadnjega! Hvalili su je, predstavljali kao jedan od najbolje ocijenjenih projekata pred očima međunarodnih institucija. A onda se preko noći sve promijenilo i od svega odustalo. Zbog izborne godine ili straha od poraza pred građanima?

"Lopovi, lopovi!", zviždali su budući umirovljenici mirovinskoj reformi, ali i najmlađem ministru u Vladi Andreja Plenkovića. Onima koji nisu pristali ne samo na rad sa - 67 - Marko Pavić je jamčio: "Ne trebaju brinuti za isplatu mirovina!".

No, nije išlo glatko! Dok se još brusila, reforma se našla na udaru sindikata, ali i političara. SDP je Paviću nosio meteorološku kartu.

"Ovako će izgledati Hrvatska nakon mirovinske reforme HDZ-a!", rekao je Gordan Maras, a Pavić mu je rekao neka svoje mišljenje zadrži za sebe."Vi ste meteorolog, to znate dobro raditi, ministar ste vrlo loš!", kazao je Maras.

Dok se zazivala ministrova ostavka, reforma je podijelila i vladajuću koaliciju. Nisu zapjevali u isti glas, ali kad su trzavice izglađene."Budući da naše primjedbe nisu uvažavane", rekao je SDSS-ov Milorad Pupovac.

Zakon je dobio prolaznu ocjenu. Sindikalci kreću u akciju i u jeku kampanje za europske izbore prikupljaju potpise za referendum. Potpisuju i SDP-ovci, koji su 2013. odlučili da će se u mirovinu sa 67. "Osobno mislim da smo pogriješili s tom odlukom. Ali ona je bitno drukčija od ove danas", rekao je u travnju ove godine SDP-ov Davor Bernardić.

Građanima se slalo ozbiljno upozorenje spotovima. "Zahtjevi sindikata znače manje mirovine i 45 milijardi kuna duga našoj djeci i unucima", poručivao je Pavić preko spotova. Ali i u svakoj prigodi:

"Znamo da ukoliko taj referendum prođe imat ćemo 45 milijardi kuna duga i 5 do 7% manje mirovine" , rekao je u travnju tadašnji ministar Pavić.

"Taj negativan efekt iznosi 45 milijardi kn!", rekao je u svibnju bivši ravnatelj HZMO-a Josip Aladrović. Suočen s kritikama, reformu za koju su tvrdili da nema alternative i iza koje je stajala cijela Vlada - brani i premijer.

"Rastu mirovine koje su trenutno najmanje dodatno, ja sam osobno inzistirao na tome, nema diskriminacije umirovljenika, omogućujemo postojećim umirovljenicima da se vraćaju na tržište rada", rekao je premijer Plenković u travnju.

3 mjeseca kasnije kad je već bilo jasno da su sindikati uspjeli, Pavić je dosadašnje zamijenio ministarstvom Gabrijele Žalac. Sindikalni lideri nisu htjeli sjesti za zajednički stol ni s novim ministrom. U Banskim dvorima i dalje nema popuštanja.

"Ta strukturna reforma je jedna od najbolje ocijenjenih reformi koje smo imali od svih neovisnih promatrača, svih međunarodnih institucija", rekao je Plenković u srpnju.

Pročitajte i ovo Mladen Novosel (Foto: Dnevnik.hr) čija je odgovornost? Kako su Plenković i Pavić žestoko branili mirovinsku reformu i sukobljavali se sa sindikatima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''67 je previše'' Sindikati nakon Vladina iznenađenja: ''Sve pratimo s oprezom i bez euforije. Ono što smo dobili na mostu, možemo izgubiti na ćupriji''

Kako bilo, politički protivnici likuju. Tvrde: trošili su se novci, obmanjivala javnost! "Jasno se radi o političkoj odgovornosti i šteti koja je nanijeta Hrvatskoj od strane HDZ - a i njihovih satelita", napomenuo je SDP-ov Peđa Grbin.

"Mudra odluka, korektna odluka predsjednika Vlade da se zahtjevi inicijative uvaže", rekao je Milorad Batinić iz HNS-a. "Plenković treba razriješiti situaciju - ili preuzeti odgovornost ili reći što je to radio čovjek kojem je on dao odgovornost" , rekao je Božo Petrov iz MOST-a. Sada ionako ima drugu funkciju. A budući umirovljenici više nisu - njegova briga.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene