Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno

Što ako plaća ne stigne?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednje procjene kažu da oko 15 tisuća radnika u Hrvatskoj radi, a ne prima plaću. Znate li što napraviti ako vi budete sljedeći?

Svaki dan odlaziti na posao i raditi 10 do 12 sati, a onda mjesecima ne primiti plaću, situacija je o kojoj ne može pričati nitko tko se u njoj nije našao. Mario, nažalost, zna točno kako je to. Već 10 godina radi na istom radnom mjestu, a ove godine problemi s plaćom doveli su njega i njegovu obitelj do ruba. Plaću za prvi dobio je u trećem mjesecu. Plaću za drugi, u četvrtom mjesecu! I tako cijele godine.

Pročitajte i ovo Nepismenost; ilustracija - 1 Sumlja, ćovijek, iventura... Za ovo bi se dobilo šibom po prstima: Provjereno je istražilo koliko su Hrvati pismeni Ilustracija u čemu je problem? Traže direktora već 18 mjeseci! Popularna i dobro plaćena pozicija zjapi prazna

21-godišnja Ružica opet se našla u istom problemu – obratila se Državnom inspektoratu jer nije dobila plaću. Jednom se već na taj način izborila za svoj novac, a zbog novih problema kod drugog poslodavca još uvijek čeka odluku inspektorata.

Posljednje najave Vlade dale su nadu svim radnicima koji se boje za svoju plaću ili je uopće ne primaju – njihovim poslodavcima uskoro prijeti zatvor. Ali tim dijelom prijedloga Kaznenog zakona koji govori o nesiplati plaća nisu svi zadovoljni. Ionako, kažu, već imamo zakone koji bi trebali biti dovoljni, ali se jednostavno nitko njih ne drži.

Hoće li prijetnja zatvorom stati ovakvim pričama na kraj poput Marijeve i Ružičine? Teško, jer radnici već sada ne koriste mogućnosti koje im se nude. Nabrojao nam ih je stručnjak za radno pravo dr. sc. Viktor Gotovac koji dobro poznaje sudsku praksu borbe za plaću. Mario bi mogao od poslodavca tražiti obračun plaća, a on mu ga je obavezan dati. Taj papir je dovoljan za isplatu do 3 plaće ako poslodavac ima novca na računu. Ako nema, onda se pale alarmi i pokreće stečaj. I tu se krije možda i najveći problem – odgađanje stečaja!
„Time i radnici imaju nadu da će možda nekad zaostale plaće biti isplaćene, država se nada da će dobiti neke doprinose, da će platiti neki porez, poslodavac se nada da će ipak u jednom trenutku sve krenuti na bolje, naplatiti svoja potraživanja i biti u mogućnosti platiti sve ono što je dužan, ali bojim se, a to se posebno pokazalo u vrijeme krize u kojoj se nalazimo, da je zapravo vrlo malo takvih sretnih završetaka priča“ kaže dr. Gotovac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene