Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vremenska prognoza

Meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme očekuje za produženi vikend

Za petak se najavljuje oblačnije vrijeme uz kratkotrajna osvježenja. Vrijeme bi za produženi vikend mogla ponegdje pokvariti i kiša. Meteorolog Nikola Vikić-Topić otkriva i gdje će se i kada najbolje moći vidjeti spektakl na nebu, suze sv. Lovre.

U noći s četvrtka na petak je maksimum aktivnosti suza svetog Lovre, tj. meteorskog roja Perzeidi. Nažalost, vremenski uvjeti za promatranje neće biti idealni jer je pun Mjesec, a vremenska prognoza najavljuje da nam stiže i naoblačenje.

Ipak, isplati se pokušati jer prizori su fascinantni. Iza ponoći, uz stotinjak meteora na sat. S obzirom na vremensku prognozu naoblake, najbolja mjesta za promatranje bit će u istočnoj Slavoniji te na obali između Zadra i Šibenika, osobito na otocima.

Pročitajte i ovo Dolina smrti JOŠ TRAJE POTRAGA VIDEO Događa se jednom u 1000 godina: Oluja poharala najtoplije mjesto na svijetu, bujica nosila sve pred sobom

Pročitajte i ovo Posljedice suše u Lici - 2 posljedica suše Hoće li cijene proizvoda po kojem je Lika poznata odletjeti u nebo? Uzgajivač otkriva što bi sada jedino moglo pomoći

A u petak će već ujutro biti oblačnije nego u četvrtak, no i dalje barem djelomice sunčano, uz umjerenu naoblaku, a u tom prvom dijelu dana i suho. Na obali će puhati umjerena bura, pod Velebitom i jaka. Minimalna temperatura od 11 do 15, a na obali oko 24.

Drugi dio dana u središnjoj Hrvatskoj promjenjivo oblačan. Izmjenjivat će se sunčanija i oblačnija razdoblja, pri čemu može pasti malo kiše ili kratak pljusak, osobito između 15 i 20 sati. Puhat će slab sjeveroistočni vjetar, a temperatura će biti oko 27.

U Slavoniji znatno manja mogućnost za kišu, većinom će ostati suho i sunčano uz umjerenu naoblaku. Tek kasno navečer, iza 23 sata, u Posavini raste mogućnost za pljuskove i grmljavinu. Bit će vrlo toplo, 27, 28 stupnjeva, uz slab sjeverac.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo oblačno. Više sunca bit će na jugu, na otocima, a više oblaka na sjeveru. Lokalno su mogući kraći pljuskovi i grmljavina, osobito u unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru. Puhat će umjerena, pod Velebitom i jaka bura. Temperatura malo niža nego u četvrtak, na obali oko 29, a u gorju od 21 do 24.

U Dalmaciji djelomice sunčano i vruće uz promjenjivu naoblaku. Oblačnije će biti u unutrašnjosti Dalmacije, lokalno uz pljuskove s grmljavinom, a pokoji pljusak moguć je i na obali, između Splita i Dubrovnika. Sredinom dana će zapuhati maestral, a navečer ponovno umjerena bura. Najviša temperatura oko 30.

More je većinom između 22 i 26 stupnjeva, no idući tjedan temperatura mora ponovno će rasti.

Kako će u petak biti više oblaka nego u četvrtak, UV zračenje će biti malo slabije. UV indeks većinom umjeren, samo ponegdje u Dalmaciji visok.

Pročitajte i ovo Maloljetnici na SUP-u BRZOPLETI I NEODGOVORNI Evo ih opet: Maloljetnike na SUP-u valovi i vjetar izbacili na obalu Brača, spasio ih HGSS

Pročitajte i ovo Posljedice suše - 3 KONZULTANTICA ZA DNEVNIK NOVE TV Teška suša ubire plodove, proizvođači su očajni: Prijeti li nam nestašica povrća?

Za vikend na kopnu promjenjivo oblačno, lokalno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim u subotu, dok su sunčana razdoblja izglednija u nedjelju. U ponedjeljak pretežno sunčano. Temperatura u subotu niža, a od nedjelje postupno toplije, pa će u ponedjeljak ponovno biti vruće.

I na moru u subotu promjenljivo oblačno, mjestimice s pljuskovima i grmljavinom. U nedjelju i ponedjeljak sunčanije uz malu vjerojatnost za poneki pljusak. U subotu će još puhati umjerena do jaka bura, a od nedjelje maestral. Temperatura ujutro oko 22, a danju oko 30.

Dakle, produljeni vikend počet će promjenjivo i nestabilno, povremeno uz kišu i pljuskove, češće na kopnu i češće u subotu. Nedjelja i ponedjeljak sunčaniji i topliji - početak je to novog jačeg zatopljenja, s vrhuncem vrućine idući tjedan.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene