Obavijesti Video Pretražite Navigacija
posljedica suše

Hoće li cijene proizvoda po kojem je Lika poznata odletjeti u nebo? Uzgajivač otkriva što bi sada jedino moglo pomoći

Aktualno Galerija Nikola Vidaković, uzgajivač krumpira Nikola Vidaković, uzgajivač krumpira Foto: DNEVNIK.hr Nikola Vidaković, uzgajivač krumpira, i Marko Balen Nikola Vidaković, uzgajivač krumpira, i Marko Balen Foto: DNEVNIK.hr Posljedice suše u Lici - 1 Posljedice suše u Lici - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Posljedice suše u Lici - 2 Galerija 1/4 >>
Suša pogađa i Liku. Pogodila je voćare, stočare, ali i uzgajivače poznatog, na europskom tržištu zaštićenog, ličkog krumpira, kojeg će ove godine zasigurno biti manje. Posljednja ozbiljna kiša pala je u ožujku.

Kako doznaje reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen, još se uvijek ne zna kakav će biti ovogodišnji urod. Prošle je godine, kaže, suša prouzročila 40 posto manji urod nego što je uobičajeno.

Pročitajte i ovo Ograničenja vode u Španjolskoj - 4 Katalonija na udaru Izvanredno stanje zbog najveće suše u povijesti: Spremaju se ograničenja potrošnje vode Lički krumpir sve traženiji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Neiskorišteni potencijal Like Iako je gotovo sav prodan, krumpira se proizvodi 70 puta manje nego prije nekoliko desetljeća

Posljedice suše u Lici - 2 Posljedice suše u Lici - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Dodaje da štetu nanosi i divljač koja u potrazi za hranom ne preže pred upadom u polja krumpira.

Posljedice suše u Lici - 2 Nikola Vidaković, uzgajivač krumpira, i Marko Balen Foto: DNEVNIK.hr

Balen je razgovarao s Nikolom Vidakovićem, uzgajivačem krumpira, koji upozorava na to da ovakvoj suši mogu jedino pomoći sustavi za navodnjavanje. "Proizvodnje bez navodnjavanja u ovakvim uvjetima i nema“, smatra. 

Krumpir je podcijenjen

Kazao je i da ne treba očekivati da će krumpir u budućnosti biti jeftin kao što je bio dosad, istaknuvši da je njegova cijena dosad bila odveć podcijenjena. Nije htio davati ocjenu o tome kolika će točno biti cijena kilograma krumpira, ali smatra da će svakako biti viša, što zbog ekstremnih klimatskih uvjeta, što zbog povećanja cijena repromaterijala.

Posljedice suše u Lici - 2 Nikola Vidaković, uzgajivač krumpira Foto: DNEVNIK.hr

Krumpir, dodao je Vidaković, u trenucima kada ga manjka, najčešće uvozimo iz Egipta i Cipra, odnosno Nizozemske i Njemačke, što upućuje na to da Hrvatska u ovome trenutku nije samodostatna s ovom kulturom.

Pročitajte i ovo Bačva pronađena na dnu jezera Mead posljedice suše Povlačenje vode na jezeru otkrilo jezivu tajnu: Pogledajte što policija otkriva iz tjedna u tjedan...

Pročitajte i ovo Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a KLIMATSKA KRIZA Sve niži vodostaji rijeka, a što tek slijedi? "Čekaju nas ekstremne temperature i suše''

Možemo samo podijeliti nadanja poljoprivrednika da će konačno pasti prava kiša koja će poboljšati ovogodišnji, ne baš impozantni urod krumpira.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene