Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeftinija hrana

Stižu nova pravila za plaćanje PDV-a, Europska komisija je predložila vraćanje nulte stope

Porezne izmjene (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Porezne izmjene (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Porezne izmjene (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Porezne izmjene (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Porezne izmjene (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Stižu nova pravila za plaćanje PDV-a. Vlada razmišlja o smanjenju opće stope, a Europska komisija je predložila vraćanje nulte stope, na primjerice kruh, mlijeko i lijekove.

Nultu stopu morali smo ukinuti ulaskom u Europsku uniju, no sada Europska komisija predlaže vraćanje nulte stope, uz opću stopu od minimalno 15 %. Dvije međustope u rasponu od 5 do 15, te jednu od nula do 15 posto.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac

O prijedlogu iz Brisela, u vladi još nisu razgovarali, a u gospodarskoj komori misle da ne treba žuriti s novim poreznim izmjenama.

"Svaku poreznu izmjenu treba vrlo temljeto pripremiti i treba izbjegavait donošenje parcijalnih odluka, onih koje obuhvaćaju jedan ili manji broj proizvoda", govori Zvonimir Savić, HGK.

Porezne izmjene (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Porezne izmjene (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska je u samom vrhu u Europskoj uniji, ali po visini PDV-a od 25 posto. Međustopu od 13 posto plaćamo na ulja, dječje sjedalice i hranu, sadnice, isporuku električne energije, urne i lijesove. Najnižu od 5 posto plaćamo na kruh, mlijeko, knjige i udžbenike, lijekove i medicinsku opremu...

Sindikati su za manje poreze i doprinose na plaće, ali i tanji kolač trgovaca.

"Sjetimo se samo cijena goriva. Kada bi gorivo raslo, cijene bi rasle, kada bi gorivo padalo cijene bi ostale iste. Isti je slučaj bio s PDV-om u prošlosti", napominje Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Analitičari predlažu ciljane olakšice, i manji PDV na hranu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene