Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ulaskom u Europsku uniju, što je za 4 mjeseca, na snagu stupaju europska porezna pravila - nema nulte stope PDV-a. Na kruh i mlijeko već je ukinuta, a Vlada sutra Saboru šalje i konačnu poreznu sliku - na koji ćemo proizvod plaćati koliko.


Imamo tri stope PDV-a, imamo činjenicu da s dolaskom nove vlasti praktički imamo i 25-postotni PDV, ali zbog europskih direktiva više nema nulte stope PDV-a. Ono što Europa dopušta svakoj državi je najniža stopa od 5 posto.

>>
Hoće li udžbenici i knjige poskupjeti zbog PDV-a?

S 5 posto su oporezovane knjige za školu, obične knjige, školske i predškolske, većina lijekova, odlazak u kino, dnevne novine ili, primjerice, kruh i mlijeko. Uvedena je i međustopa od 10 posto s kojom će se plaćati šećer, žitarice, ulje i još jedan dio prehrambenih proizvoda, ali i hotelski smještaj - polupansion, noćenje. Najveći dio te stope se odnosi na ugostiteljstvo i zapravo je napravljena najveća korist tom sektoru.

Država je stalno tvrdila da je rasterećivala poduzetnike, poslodavce i privatni sektor. Vladinom projekcijom u 2013. godini, država se odrekla 500 milijuna kuna, a u 2014. milijardu kuna.

Najveći dio tih sredstava država je praktički dala turističkom sektoru. No, tu nije kraj, s prvim srpnja ukida se najveći dio carina na europske proizvode, primjerice na odjeću, parfeme, kozmetiku, slatkiše i tu će pasti dio cijena svima nama kada uđemo u Europsku uniju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Konobar, ilustracija - 2 Proveli smo dan s državnim inspektorima, njihov šef otkrio koliko su ugostitelja kaznili u posljednjih 48 sati i zbog čega: "Nama kazna nije prioritet..." Cro kartica, ilustracija Unatoč lošem tajmingu konačno stiže Cro kartica, no postoji ali...