Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broji se svaki cent

Gotovo da nema stranog artikla koji neće poskupjeti: "Nikakvog ozbiljnog razloga za povećanje cijena nema. To je prigoda domaćima da sad uskoče"

Aktualno Galerija Strani artikli poskupljuju, a domaći? - 1 Strani artikli poskupljuju, a domaći? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Strani artikli poskupljuju, a domaći? - 2 Strani artikli poskupljuju, a domaći? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Strani artikli poskupljuju, a domaći? - 3 Strani artikli poskupljuju, a domaći? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Goran Šaravanja, ekonomist Goran Šaravanja, ekonomist Foto: DNEVNIK.hr +1 Krešimir Sever, nezavisni hrvatski sindikat Galerija 1/6 >>
Građani broje svaki cent koji potroše jer od prvog ožujka svi svjetski dobavljači opet dižu cijene. Poskupjet će gotovo sva uvozna roba, a Hrvatska je visoko uvozno orijentirana.

Gotovo da nema stranog artikla koji za desetak dana neće poskupjeti, i to prosječno za 10 posto. Drugim riječima, ako ste danas napunili kolica s 10 vrećica, od 1. ožujka na jednu možete zaboraviti.

Svjetski proizvođači poskupljenje pravdaju visokim ulaznim troškovima. Oni su lani, prema podacima Europske komisije, doista bili visoki, posebice pakiranje proizvoda. Kartonska ambalaža u godinu dana poskupjela je za 27 posto, metalna 22, a plastična 11 posto.

Pročitajte i ovo Poskupljenje: Ilustracija - 5 Od 1. ožujka Stiže novi val poskupljenja? Hrana, piće, higijenski proizvodi, pelene... "Doći će do određene korekcije cijena"

Iako mnogi poskupljenja objašnjavaju energetskom krizom, cijene transporta i nisu toliko rasle. Cijena nafte u godinu dana porasla je za osam posto, a cijena plina pala je za čak pet posto u odnosu na godinu prije. No, to je bilo lani. Sektor energetike u međuvremenu se smirio, pa se sindikati pitaju u čemu je kvaka.

"Nikakvog ozbiljnog razloga za povećanje cijena u ovom trenutku nema. To je prigoda domaćima da sad uskoče, a da građani lijepo biraju. Umjesto da kupe neku stranu čokoladu ili neki strani jogurt, neka se okrenu domaćim proizvodima", reporteru Dnevnika Nove TV Dini Golešu rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Inflacija i uvođenje eura Filipović predstavio aplikaciju za praćenje cijena: "Građani će sami moći vidjeti tko je prema njima korektan"

No hoće li sad poskupjeti i domaći proizvodi ili će tvrtke znati iskoristiti to što su jeftinije od stranih?

"Oni će odlučiti jesu li u stanju poskupljenje konkurentnog proizvoda iskoristiti za grabljenje ili generiranje većeg tržišnog udjela. To je na njima i to ćemo vidjeti. Ono što je bitno je da mi kao potrošači imamo izbora", rekao je Goran Šaravanja, glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore.

Kako će Vlada reagirati?

Kako god, nova poskupljenja potrošače će zaviti u crno. Iz Vlade kažu da prate situaciju, ali i računaju na odgovornost i distributera i trgovaca.

"Cijene su, naravno, nešto što nas brine. Mi smo prognozirali da je to došlo do vrhunca i da će one padati. Međutim, čuo sam ove najave i ne znam čime bih ih potkrijepio", rekao je ministar financija Marko Primorac.

Pročitajte i ovo Raste BDP, a hoće li plaće? - 4 Optimistične prognoze U Bruxellesu očekuju da će od srpnja standard hrvatskih građana početi rasti. Pogledajte što se za to treba dogoditi

Pročitajte i ovo Ilustracija Inflacija ne staje Gotova je era jeftine hrane: "Ako se ovaj rat u Ukrajini nastavi, ne možete očekivati nisku cijenu hrane"

Dok će Vlada trgovce i distributere pozvati na razgovor, uskoro mora odlučiti i što će sa subvencijama za energiju, koje istječu 31. ožujka.

"Veći dio tih mjera najvjerojatnije će i dalje ostati na snazi. Mi ćemo i dalje, neću reći pomagati, nego participirati da građanima i poduzetnicima olakšamo taj udar", rekao je potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene