Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjak liječnika

Raspisani natječaji za više od 60 radnih mjesta, ali zainteresiranih nema: "Nudimo čak i kompletno opremljeni stan"

Aktualno Galerija Marija Kurtović, liječnica opće prakse Marija Kurtović, liječnica opće prakse Foto: DNEVNIK.hr Gordana Antić, UO za zdravstvo i socijalnu skrb istarske županije Gordana Antić, UO za zdravstvo i socijalnu skrb istarske županije Foto: DNEVNIK.hr Ljubica, Pula Ljubica, Pula Foto: DNEVNIK.hr Josip, Pula Josip, Pula Foto: DNEVNIK.hr +4 Manuel Runić, ravnatelj istarskih domova zdravlja Galerija 1/9 >>
Velik je broj odlazaka liječnika u mirovinu, na specijalizacije ili u privatne vode i inozemstvo. Stvorili su golemi manjak u domovima zdravlja. Nedostaje liječnika svih specijalizacija, a nekima se nudi i stan u Rovinju. Samo da dođu.

Doktorica Marija Kurtović u svojoj ambulanti opće prakse ima oko 1800 pacijenata. Na posao dolazi sat vremena ranije, a radni će dan završiti debelo iza radnog vremena.

"S obzirom na veličinu ambulante nikad nije manje od 100 usluga nažalost, a bilo je i preko 170 usluga, ovisno o danima", kaže Kurtović.

Istarskim domovima zdravlja nedostaje dvadesetak liječnika obiteljske prakse. Pacijenti to osjete jedino na malo dužem čekanju ponekad.

Pročitajte i ovo Liječnici najavili prosvjed Bili u Ministarstvu Liječnici ne odustaju od prosvjeda: "Na sastanku nam nisu ništa ponudili"

Ljubica iz Pule kaže kako ne ide često kod liječnika, "ali vjerujem da nije ugodno kad ga trebaš, a ne možeš ga dobiti. Mi se tu baš ne možemo previše tužiti", zadovoljna je. Njezin sugrađanin Josip kaže kako je došao prije pola sata. "Bila je gužva pa sam otišao, pa sam se vratio, pa vidim nije više".

Raspisani su natječaji i za pedijatre, ginekologe, fizijatre, ortodonte, stomatologe, medicinske sestre i tehničare. Ukupno za čak 61 radno mjesto.

Pročitajte i ovo Uspjeh liječnika bolnice Merkur - 5 Svijetli primjer našeg zdravstva Jutro na odjelu hematologije: Ekipa Dnevnika Nove TV ušla je tamo gdje malo tko može ući

"Nedostatak je jasan, evidentan, svakodnevno radimo na tome da održimo sustav", objašnjava pročelnica za zdravstvo Istarske županije Gordana Antić. "Sad se već rasporedi radi na dnevnoj bazi, kako bi pacijenti dobili uslugu kad je treba i tamo gdje je treba".

Nedostatak liječnika još će se i povećati, napominje, jer postoje najave novih odlazaka liječnika u mirovinu i na specijalizacije. I zato se u Istri ubrzano priprema paket mjera za privlačenje, ali i zadržavanje liječnika.

Pročitajte i ovo Magdalena Šobar, Inicijativa mladih liječnika Prosvjed 18. ožujka Znate li koliko je osnovica plaće jedne liječnice obiteljske medicine? "Novac je čak i najmanji problem u svemu tome"

"Naše područje jest atraktivno, moramo ga učiniti još atraktivnijim i nuditi puno više nego što neki drugi nude, a tu su financije i neki drugi benefiti", objašnjava Antić.

Pa čak i besplatan smještaj.

Pročitajte i ovo Prosvjed liječnika Najavljen prosvjed Liječnici objavili kad kreću na Markov trg, ministar ih odmah prozvao: "Jedno je pitanje ključno"

Manuel Runić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, kaže: "To je baš ortodoncija u Rovinju, gdje jednostavno ne možemo naći za sada, gdje mu se nudi čini mi se kompletno opremljeni stan".

Hoće li to biti dovoljno dobar mamac, tek ćemo vidjeti, zaključuje novinarka Dnevnika Nove TV Lina Dollar

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene