Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1. ožujka

Stiže novi val poskupljenja? Hrana, piće, higijenski proizvodi, pelene... "Doći će do određene korekcije cijena"

Aktualno Galerija Poskupljenje: Ilustracija - 5 Poskupljenje: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljenje: Ilustracija - 2 Poskupljenje: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljenje: Ilustracija - 3 Poskupljenje: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljenje: Ilustracija - 4 Poskupljenje: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Poskupljenje: Ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
Od prvog ožujka veliki globalni dobavljači najavili su poskupljenje hrane, pića, pelena, šampona, čokolade i brojnih drugih artikala. Trgovci traže od države da s dobavljačima razgovara, a ona u ratu s poskupljenjima i dalje koristi tek bijele liste. Više o svemu doznaje reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Cijene lete gore, a bit će još i gore! Na tržnicama više-manje cijene slične onima u trgovinama, a njih država sve više nastoji pratiti. Prema vladinoj aplikaciji "Kretanje cijena" od nove godine najviše su poskupjele rajčice za čak 33 posto, a iznad 20 posto skuplji je i crveni luk, paprika babura, brokula, tikvice i šećer.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Ilustracija Podaci DZS-a Objavljeni najnoviji podaci o inflaciji za rujan: Pogledajte što je najviše poskupjelo u posljednjih godinu dana

Inače, na računalu Vladinu bijelu listu reporter nije uspio otvoriti jer, kako piše, pristup serveru je otežan zbog pojačanog interesa. A čekajući da proradi, cijene bi već mogle biti veće. Stoga je Ivica Katavić iz HGK odgovorio najavljuju li veliki dobavljači poskupljenja od prvog ožujka.

"Da, postoji namjera određenog broja dobavljača da izađu s novim cjenicima. Doći će do određene korekcije cijena i to će se vidjeti na policama. Tu smo mi trgovci nemoćni jer drugo rješenje nam je ostati bez te robe što nama nije prihvatljivo", odgovorio je.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, poskupljenja od 10 do 20 posto najavio je najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića, ali veliki dobavljač instant kave, napitaka i čokoladica. Cijene idu gore i kod proizvođača kozmetike i higijenskih potrepština popularnih brendova šampona, pelena i pasti za zube. Poskupljuje i inozemno pivo, a ta mogućnost najavljuje se i za sladoled, pahuljice, majonezu i kečap.

"To je jedan opći tsunami, onaj stampedo jedan, drugi, treći, čujte, može svako tražiti koliko god hoće, država nema nikakve instrumente", smatra Željko iz Zagreba. Bez nade je i njegov sugrađanin Antun koji odlazi iz Hrvatske. "Tko ostane tu, taj će morati preživjeti nekako, mi drugi koji ćemo otići, mi ćemo se nekako snaći", kazao je. Na pitanje gdje odlazi, odgovara – daleko.

A tamo daleko cijene brže padaju nego kod nas.

"Zadnja tri mjeseca u Europi je dolazilo do pada i poljoprivrednih i sirovina pa i neke hrane mliječnih proizvoda. U Hrvatskoj se to nije odmah odrazilo, nego tek ove godine. Kod rasta cijena tu smo malo brži", objašnjava konzultantica za prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić.

Na međunarodni Dan socijalne pravde konfederacija sindikata poziva države da obuzdaju dizanje cijena hrane i goriva. Hrvatima bi za utjehu trebalo biti što nam je prosječna plaća nikad veća, 1.054 eura. To je 8.2 posto više nego prije godinu dana, ali zbog inflacije, realna vrijednost je 4.3 posto manja, a s novim poskupljenjima kupovna moć bit će - još slabija.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene