Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optimistične prognoze

U Bruxellesu očekuju da će od srpnja standard hrvatskih građana početi rasti. Pogledajte što se za to treba dogoditi

Aktualno Galerija Raste BDP, a hoće li plaće? - 1 Raste BDP, a hoće li plaće? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Raste BDP, a hoće li plaće? - 2 Raste BDP, a hoće li plaće? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Raste BDP, a hoće li plaće? - 3 Raste BDP, a hoće li plaće? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Raste BDP, a hoće li plaće? - 4 Raste BDP, a hoće li plaće? - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Biočina, novinar Nove TV Galerija 1/5 >>
Dok cijene goriva padaju, mogao bi nam rasti BDP. Europska komisija povisila je svoju ekonomsku prognozu za Hrvatsku. Čak se u drugoj polovici godine očekuje i snažniji rast plaća.

Topla zima godi europskoj ekonomiji. Europska komisija podigla je prognoze ekonomskog rasta većine država članica Europske unije. Gospodarske recesije ove godine neće biti.

"Europska ekonomija ušla je u ovu godinu u zdravijem stanju nego što se ranije očekivalo i sada se očekuje da će izbjeći recesiju. Od jeseni se u ekonomiji dogodio niz pozitivnih kretanja", navodi Paolo Gentiloni, europski povjerenik za ekonomiju u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine.


U boljem stanju od očekivanog je i hrvatska ekonomija. U ovoj godini trebali bismo imati rast od 1,2 posto. No, što je još važnije, pozitivni trendovi vidljivi su kod svih pet naših najvećih gospodarskih zemalja partnera.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Malo dobrih vijesti Filipović za Dnevnik Nove TV najavio pojeftinjenje goriva: Otkrio za koliko pada cijena dizela

Europska superpetorka skupina je država u koje plasiramo više od pola našeg izvoza i iz kojih nam dolazi svaki drugi strani turist. Ako one padaju, pada i Hrvatska. No, dobro je što bi sve one trebale rasti, i to više nego što se ranije očekivalo.

Od srpnja porast standarda

A dok će BDP rasti, inflacija će padati. U Bruxellesu očekuju da će od srpnja standard hrvatskih građana početi rasti. A da bi se to dogodilo, morat će rasti i plaće.

"Ove godine, ako se očekuje rast inflacije od nekakvih šest do sedam posto, plaće će morati zadržati barem dinamiku rasta kakvu su imale prošle godine da bismo mi ljudima održali standard kakav su imali prije početka ovog snažnog rasta cijena prošle godine", kazao je Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Građani bi pozdravili povišice, ali najavama da će ih biti baš i ne vjeruju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Puni novčanici Porasla prosječna plaća u gradu Zagrebu: Pogledajte u kojoj je djelatnosti najveća, a u kojoj najmanja

Bez povišice od desetak posto mnogi građani će kraj prosinca dočekati s realno nižim plaćama nego što su imali u siječnju.

Hoće li ih dobiti? Ekonomske prognoze sugeriraju da hoće, no kada bi one bile precizne, ne bi se zvale - prognoze.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene