Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inflacija i uvođenje eura

Filipović predstavio aplikaciju za praćenje cijena: "Građani će sami moći vidjeti tko je prema njima korektan"

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja
Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Foto: DNEVNIK.hr
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je aplikaciju "Kretanje cijena" preko koje se može pratiti kretanje cijena u tri trgovačka lanca.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je aplikaciju "Kretanje cijena" preko koje se može pratiti kretanje cijena u maloprodaji.

Trgovci koji su na toj listi su Konzum, Tommy i KTC i oni su Ministarstvu dostavili sve tražene podatke, a to je oko 350 artikala čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana.

Ministar se na početku konferencije za medije na kojoj je predstavio aplikaciju zahvalio spomenutim trgovačkim lancima i rekao da su poslali poruku transparentnosti.

"Oni pokrivaju 38 posto tržišta. Prema tome, svi naši građani će moći pratiti kretanje cijena od 31. 12. prošle godine i vidjeti njihovo kretanje. Naša je ideja da utječemo na eventualna povećanja cijena i inflaciju. Kada građani sami budu mogli vidjeti tko je prema njima korektan, i oni će to znati cijeniti", rekao je Filipović.

"Internetskoj stranici će se moći pristupiti preko mobitela i ona je njima u potpunosti prilagođena. Njoj će se moći pristupiti i preko stranice Ministarstva", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija POMOĆ PRI KUPNJI Aplikacija o kretanju cijena od sutra dostupna građanima, a u veleprodaji cijena jedne svakodnevne namirnice obara rekorde

Odgovarajući na pitanje novinara o trgovačkim lancima koji nisu dostavili podatke o kretanju cijena, ministar je rekao da su s njima obavljeni dodatni razgovori i da je "vrlo jasno da oni ne žele dostaviti podatke".

"Nemamo iluzije da možemo ograničiti sve cijene u državi. Ovakve stvari ne radimo iz hira niti interveniramo prema tržištu zato što želimo, nego zato što živimo u kriznim vremenima", rekao je Filipović.

Pročitajte i ovo Raste BDP, a hoće li plaće? - 4 Optimistične prognoze U Bruxellesu očekuju da će od srpnja standard hrvatskih građana početi rasti. Pogledajte što se za to treba dogoditi

U aplikaciji su prikazane najviše cijene proizvoda u određenom periodu i u dućanima one ne smiju biti veće od navedenog.

"Aplikacija je u funkciji i možete joj pristupiti. Ona nudi pretraživanje i onih proizvoda koji su pojeftinili i onih koji su poskupili. Postoji i dio koji se odnosi i na akcije, a mogu se vidjeti i proizvodi čija je cijena ostala ista. Mi samo jako zadovoljni s načinom kako izgleda i funkcionira", rekao je Filipović.

Aplikacija je razvijena u nešto više od mjesec dana i koštala je, rekao je ministar, manje od 200.000 kuna.

"Svaka cijena se uspoređuje s 31. 12. i može se vidjeti kako se kretala svakih 15 dana. Namjera je da građani vide trend kretanja cijena", rekao je.

Na novinarski upit hoće li poslati poruku građanima da kupuju tamo gdje se posluju transparentno, Filipović je odgovorio: "Ako građani mogu vidjeti da su primjerice Konzum, KTC i Tommy stavili na raspolaganje informacije o 350 proizvoda, onda je jasno gdje bi netko trebao kupovati.

Ja ću osobno svaki puta prije otići u Konzum, KTC i Tommy nego bilo koji lanac koji javnosti nije dao informaciju o svojim proizvodima. Jednako tako kao što ću natočiti gorivo na svim drugim benzinskim pumpama, a ne na Petrolu koji nam je zatvorio na sat vremena pumpe a za to nije imao nikakvog razloga".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene