S prvim vikendom u srpnju u Hrvatsku stigle i kolone turista. Ovo je i prvi vikend nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, znači prema novom režimu na graničnim prijalazima.


Većih zastoja na granicama nije bilo. Preko graničnih prijelaza Rupe i Pasjaka stiglo je najviše Slovenaca, Talijana i Austrijanaca koji su krenuli na godišnji odmor. Turisti su zadovoljni jer se na granici kraće zadržavaju. 'Bilo je i vrijeme, sada puno slobodnije i brže polazimo', rekao je jedan talijanski turist ekipi Dnevnika Nove TV.

Vezani članci Slaven Stručić - 1 Policija provodi veliku akciju na prometnicama u cijeloj Hrvatskoj, doznajte što sve kontroliraju i koje su najčešće pogreške vozača Ilustracija Namjerno udario osobu s invaliditetom na pješačkom prijelazu: Pješak je u strahu pružio ruku, a onda...

Zadovoljstvo je izrazio i turist iz Austrije. 'Jako sam sretan zbog svega ovoga, sad smo jedna velika zajednica. U Hrvatsku dolazim već peti puta. Volim ovu zemlju i ljude. Bilo je i vrijeme, sada puno slobodnije i brže prolazimo'.

Još brže se tijekom dana promet odvijao na graničnim prijelazima poput Pasjaka gdje slovenski i hrvatski policajci kontrolu obavljaju na jednom mjestu

>> Tijekom vikenda očekujte grmljavinske pljuskove

Inače, zbog bure na Jadranskoj magistrali (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina). Jak vjetar otežava promet na autocesti A1 između mosta Maslenica i južnog ulaza u tunel Sveti Rok, pa je brzina ograničena na 60 km/h. Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb vjetar usporava promet između čvora Kikovica i tunela Tuhobića.

Promet pojačan, kolnici mjestimice mokri

Pojačan je promet na autocesti A1, na dionici Zagreb-Bosiljevo, u oba smjera, a za izlazak s autoceste A 1 u Lučkom čeka se u koloni dugoj oko 3 km. Zbog gužve na izlazu s autoceste A2 Zagreb-Macelj, na naplati Trakoščan kolona je oko 1 km, pa se vozila, da ne stoje u tunelu, povremeno zaustavljaju ispred tunela Frukov Krč.

Mokri su kolnici mjestimice na sjeveru i u središnjem dijelu unutrašnjosti, pa vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima. Posebno im skrećemo pozornost na vožnju po mokrim kolnicima u koloni, podsjećamo ih da održavaju propisanu sigurnosnu udaljenost i voze s uključenim svjetlima.

Putnički promet pojačan je u oba smjera na graničnim prijelazima Macelj, Kaštel i Plovanija. Na graničnim prijelazima sa BiH za ulazak se čeka oko 1 sat na Metkoviću i Aržanu, na izlasku na Staroj Gradiški oko 40 minuta, a na Slavonskom Brodu i Kamenskom oko 30 minuta.

Pojačan je promet u trajektnim pristaništima prema Cresu, Rabu i Pagu te u trajektnim lukama Zadar i Split.

Zbog radova, zatvorena je državna cesta D1 između Udbine i Gračaca. Obilazak je: Udbina-Gornja Ploča-Lovinac-Sveti Rok-Gračac. Zatvorena je brza cesta D28 Sveta Helena–Vrbovec između čvorova Dubrava i Cugovec. Obilazak je preko Vrbovca.

Do 13. srpnja u vremenu od 07,00 do 20,00 sati zbog izvanrednog održavanja zatvara se državna cesta D69 Voćin-Kamenska između Voćina i Djedovice. Obilazak: Čeralije-Slatina-Suhopolje-Daruvar-Pakrac.

Na državnoj cesti D42 Vrbovsko-Gomirje preko mosta u Gomirju promet teče dvosmjerno (saniran je propust i brana vodotoka Ribnjak). Povremeno će se promet propuštati naizmjence, uz ručnu regulaciju tijekom radnih dana.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac počela je s radom naplatna postaja Ježevo, dok se na čvoru Ivanja Reka prestaje s naplatom cestarine. Korisnici koji su do sada koristili naplatnu postaju Rugvica i dalje će moći koristiti izlaz Rugvica, međutim neće se naplaćivati cestarina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju