S prvim vikendom u srpnju u Hrvatsku stigle i kolone turista. Ovo je i prvi vikend nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, znači prema novom režimu na graničnim prijalazima.


Većih zastoja na granicama nije bilo. Preko graničnih prijelaza Rupe i Pasjaka stiglo je najviše Slovenaca, Talijana i Austrijanaca koji su krenuli na godišnji odmor. Turisti su zadovoljni jer se na granici kraće zadržavaju. 'Bilo je i vrijeme, sada puno slobodnije i brže polazimo', rekao je jedan talijanski turist ekipi Dnevnika Nove TV.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Je li ovo najopasniji ringišpil na svijetu? Ruski rulet je mila majka, pogledajte nevjerojatno poigravanje dječjim životima Užasni vozači (Foto: thechive.com) Svjetsko prvenstvo za najgore vozače može početi, tko je vaš favorit?

Zadovoljstvo je izrazio i turist iz Austrije. 'Jako sam sretan zbog svega ovoga, sad smo jedna velika zajednica. U Hrvatsku dolazim već peti puta. Volim ovu zemlju i ljude. Bilo je i vrijeme, sada puno slobodnije i brže prolazimo'.

Još brže se tijekom dana promet odvijao na graničnim prijelazima poput Pasjaka gdje slovenski i hrvatski policajci kontrolu obavljaju na jednom mjestu

>> Tijekom vikenda očekujte grmljavinske pljuskove

Inače, zbog bure na Jadranskoj magistrali (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina). Jak vjetar otežava promet na autocesti A1 između mosta Maslenica i južnog ulaza u tunel Sveti Rok, pa je brzina ograničena na 60 km/h. Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb vjetar usporava promet između čvora Kikovica i tunela Tuhobića.

Promet pojačan, kolnici mjestimice mokri

Pojačan je promet na autocesti A1, na dionici Zagreb-Bosiljevo, u oba smjera, a za izlazak s autoceste A 1 u Lučkom čeka se u koloni dugoj oko 3 km. Zbog gužve na izlazu s autoceste A2 Zagreb-Macelj, na naplati Trakoščan kolona je oko 1 km, pa se vozila, da ne stoje u tunelu, povremeno zaustavljaju ispred tunela Frukov Krč.

Mokri su kolnici mjestimice na sjeveru i u središnjem dijelu unutrašnjosti, pa vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima. Posebno im skrećemo pozornost na vožnju po mokrim kolnicima u koloni, podsjećamo ih da održavaju propisanu sigurnosnu udaljenost i voze s uključenim svjetlima.

Putnički promet pojačan je u oba smjera na graničnim prijelazima Macelj, Kaštel i Plovanija. Na graničnim prijelazima sa BiH za ulazak se čeka oko 1 sat na Metkoviću i Aržanu, na izlasku na Staroj Gradiški oko 40 minuta, a na Slavonskom Brodu i Kamenskom oko 30 minuta.

Pojačan je promet u trajektnim pristaništima prema Cresu, Rabu i Pagu te u trajektnim lukama Zadar i Split.

Zbog radova, zatvorena je državna cesta D1 između Udbine i Gračaca. Obilazak je: Udbina-Gornja Ploča-Lovinac-Sveti Rok-Gračac. Zatvorena je brza cesta D28 Sveta Helena–Vrbovec između čvorova Dubrava i Cugovec. Obilazak je preko Vrbovca.

Do 13. srpnja u vremenu od 07,00 do 20,00 sati zbog izvanrednog održavanja zatvara se državna cesta D69 Voćin-Kamenska između Voćina i Djedovice. Obilazak: Čeralije-Slatina-Suhopolje-Daruvar-Pakrac.

Na državnoj cesti D42 Vrbovsko-Gomirje preko mosta u Gomirju promet teče dvosmjerno (saniran je propust i brana vodotoka Ribnjak). Povremeno će se promet propuštati naizmjence, uz ručnu regulaciju tijekom radnih dana.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac počela je s radom naplatna postaja Ježevo, dok se na čvoru Ivanja Reka prestaje s naplatom cestarine. Korisnici koji su do sada koristili naplatnu postaju Rugvica i dalje će moći koristiti izlaz Rugvica, međutim neće se naplaćivati cestarina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju