Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, opaskom upućenom Luki Bebiću da se ponaša pristojno, jer nije u Saboru, izazvao je i reakciju predsjednika Hrvatskog sabora.


Boris Šprem, predsjednika Sabora, nije zanemario izrečeno tijekom svjedočenja Luke Bebića u sudskom postupku protiv bivšeg premijera Ive Sanadera te traži i javnu ispriku od suca Turudića.

Vezani članci Uvrede u Saboru - 2 Ima li kraja vrijeđanju u Saboru? Oporba se žali: "Nemamo isti tretman, vladajući dobiju opomenu, a nas se izbacuje" Slika nije dostupna Hrvatin na Turudićevoj strani: Nema osnove za pokretanje postupka

>> Bebić: Sinoć smo se jako dobro zabavljali, ako vas i to zanima

'U povodu izjave predsjednika i suca Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića, izgovorene 16. ožujka 2012., tijekom svjedočenja bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića u sudskom postupku protiv bivšeg predsjednika Vlade RH Ive Sanadera, predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem obratio se danas predsjedniku Vrhovnog suda RH Branku Hrvatinu dopisom kojeg vam u cijelosti dostavljamo u privitku', stoji u dopisu Vrhovnom sudu i njegovom predsjedniku, koje je poslao Ured predsjednika Hrvatskog sabora.

Špremovo pismo predsjedniku Vrhovnog suda RH, Branku Hrvatinu, prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine predsjedniče,

kao predsjednik Hrvatskog sabora pozvan sam reagirati na nedopustivo i neprofesionalno ponašanje predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, koji je 16. ožujka 2012. godine, bivšem predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću kao svjedoku, rekao: 'Gledajte, niste u Saboru, ja Vas upozoravam da se pristojno ponašate'.

Tom svojom izjavom predsjednik zagrebačkog Županijskog suda i sudac Turudić uvrijedio je i omalovažio Hrvatski sabor kao predstavničko tijelo građana i nositelja zakonodavne vlasti odnosno sve izabrane zastupnike i posredno sve građane Republike Hrvatske koji su na izborima izabrali svoje predstavnike.

Prema članku 4. Ustava Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj državna je vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Smatram da bi sudac Turudić to morao znati i ne bi trebao imati predrasuda da uvažavanje ustavne demokracije predstavlja temelj demokracije.

Sucu Turudiću očito nije jasno da sudbena vlast djeluje javno, da predstavlja državu te da zakonodavna, izvršna i sudbena vlast u Republici Hrvatskoj moraju obavljati svoju ulogu s poštovanjem i uvažavanjem jedna prema drugoj. Sve tri vlasti zajedno trebaju biti angažirane na ostvarivanju vladavine prava kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Smatram da je sudac Turudić u obnašanju sudačke dužnosti neprofesionalno iznio svoju osobnu impresiju o radu Hrvatskog sabora što je nedolično sudačkom položaju koji obnaša te time svojom izgovorenom riječju narušava dignitet i javno povjerenje u Hrvatski sabor i dovodi u pitanje i ugled i dostojanstvo suda i sudačkog poziva.

Poštovani gospodine predsjedniče, smatram potrebnim, kako standardi profesionalne i opće kulture nalažu, da se predsjednik Županijskog suda i sudac Ivan Turudić javno ispriča Hrvatskom saboru za izgovoreno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju