Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak suđenja

Bebić: Sinoć smo se jako dobro zabavljali, ako vas i to zanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Sanaderu nastavilo se svjedočenjem Luke Bebića i Marine Matulović Dropulić.

11:15 - Ročište je završeno, a iduće je zakazano za 22. ožujka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fimi medija Čitanjem dokumentacije nastavilo se suđenje Ivi Sanaderu Slika nije dostupna Optužio Jadranku Kosor SLUČAJ PLANINSKA 'Odluku o kupnji zgrade potpisala je Jadranka Kosor'

11:10 - Tužiteljstvo je za slučaj Hypo predložilo da se iskazi pojedinih svjedoka iz Austrije te svjedoka Vinka Šunde iz Australije samo pročitaju jer oni ni su u mogućnosti doći na sud.

10:56 - Matulović Dropulić je ispričala da se nije mogao postići dogovor o vrijednosti PSP Okoli te se za to angažirala neovisna tvrtka koja je odredila najnižu i najvišu procjenu.

'Napisali su i da bi se prodaja trebala ugovoriti bliže najvišoj procijenjenoj cijeni. Postiognuta je međutim cijena od 514 milijuna kuna, koja je procijenjena kao najniža cijena. Nakon toga smo u dogovoru s Plinacrom o tome obavijestili premijera i rekli da ne bi trebali ići iznad najniže ponuđene cijene i on se s tim složio', dodala je Matzulović Dropulić.

10:48 - Svjedoči Marina Matulović Dropulić. 'Ja sam 2008. /2009. bila ministrica i predsjednica NO tvrtke Plinacro. U izdvajanju plinskog izdvajanja nisam sudjelovala nego sam sudjelovala kao predsjednica NO Plinacra u kupnji PSP Okoli', rekla je Matulović Dropulić i objasnila da je to učinila na inicijativu Radoševića koji joj je rekao da pregovori ne daju nikakvog rezultata posebice radi nemogućnosti utvrđivanja cijene i načina isplate. 'Nakon toga sam zamolila Šukera da odemo kod predsjednika Vlade da mu prezentiramo problem. On nas je primio i prezentirali smo o čemu se radi i rekao nam je da se i mi uključimo u te pregovore o čemu je obavijestio Polančeca. Ja sam bila na 3, 4 sastanka u Ministartvu gospodarstva no i ti su sastnci bili bezuspješni', rekla je Matulović Dropulić.

10:41 - Zaiskrilo je i između suca Turudića i Luke Bebića zbog pitanja Tužiteljstva gdje je i s kim dočekao Novu godinu. 'Što je ovo? Vi želite svojim pitanjem ograničiti moju sobodu?', rekao je Bebić. 'Upozoravamn vas da se ovdje pristojno ponašate, vi ste ovdje svjedok. Sud odlučuje hoće li dopustiti pitanje. Imate pravo o tome misliti što hoćete. Niste u Saboru, upozoravam vas da se pristojno ponašate', rekao je Turudić Bebiću.

Respektiram vaše godine pa neću dalje s vama ulaziti u diskusiju', dodao je Turudić. 'Novu sam dočekao u društvu svojih prijatelja sa suprugama, a to su Sanader i Rošin', rekao je Bebić i odgovorio na pitanje Tužiteljstva tko ga je pozvao na današnje ročište te da li se jučer vidio sa Sanaderom.

'Na današnju raspravu me pozvao odvjetnik Goran Suić. Jučer sam bio na prezentaciji knjige Jerka Rošina i jako smo se dobro zabavljali, ako vas i to zanima', odgovorio je Bebić.

Odvjetnik Prodanović je prigovorio na 'malicioznu insinuaciju' tužiteljstva da svjedok bolje čuje obranu nego tužiteljstvo. Tužiteljstvo se ispričalo.

10:38 - 'Nisam ponudio svoje nekretnine u zalog da bi se Sanader pustio na slobodu što se inače sugerira s raznih strana. Da pojasnim, sud može odobriti okrivljniku da se brani sa slobode. Nakon što je sud donio takvu odluku da se Sanader može pustiti uz jamčevinu ja sam nakon toga to jamstvo dao', rekao je Bebić.

10:22 - Bebić se žali Tužiteljstvu da slabije čuje i da govore glasnije. 'Ne sjećam se detalja, ali znam da je Šuker na sjednici Predsjedništva postavljao pitanja koja su vezana uz državni proračun RH, odnosno utjecaj predloženih odluka na proračun. Ministar Šuker je bio zadovoljan odgovorom koji je dobio na svoje upite. Ja se više ne mogu sjetiti o kakvim se amandmanima radilo kako sam prethodno navodio, radilo se zapravo o pitanjima, pojašnjenjima, amandmančićima kako bih ja to nazvao.

Sjedica Predsjedništva HDZ-a je trajala nekoliko sati, od 5, 6 sati poslijepodne. Kada sam rekao da je bila sjendica užeg kabineta Vlade pojašnjavam da se zapravo radilo o sastanku u prostorijama užeg kabineta Vlade. Mislim da izmjenama međudioničarskog ugovora bilo utanačeno zabrana na prodaju dionica, ali se ne sjećam na koje vrijeme. Prvotna zabrana iz 2003. je istjecala mislim upravo 2008. Ne sjećam se pojedinosti, ali znam da je tema izdvajanja plinskog poslovanja započeta još prije 10 do 12 godina.

Ne sjećam se da bi mi raspravljali o odboru izvršnih direktora, to je pitanje o kojem se trebalo dalje raspravljati', rekao je Bebić.
 

10:18 - 'Predsjedništvo HDZ-a je donosilo odluke u skladu s interesima RH i u skladu sa svojim ovlastima. Predsjedništvo HDZ-a je s punom odgovornošću i sviješću važnosti donosilo svoje odluke', rekao je Bebić.

10:16 - 'Meni je logično da se nakon Predsjedništva stranke sastaje uži kabinet Vlade koji ponovno raspravlja bez donošenja posebnih zaključaka i da se nakon toga predmet ustupa Vladi RH.

Zastupnica optužbe predlaže da se zabrani odgovor kakva je odluka donesena na plenarnoj sjednici Sabora u vezi međudioničarskog ugovora i izdvajanja linskog biznisa. Turudić je dopustio odgovor. 'Sabor je zaključio da je međudioničarski ugovor i izdvajanju plinskog poslovanja u redu', odgovorio je Bebić, a Turudić je ušao u raspravu sa Sanaderom.

'Naravno da su rekli da je u redu kada su na Predsjedništvu HDZ-a rekli da je sve fantastično. To je logično. Ako vi imate vremena, imam i ja imam vremena ako i dalje želite postavljati takva pitanja. Postavljate pitanja na koja svi znamo odgovor', rekao je Turudić Sanaderu.

10:12 - Sanader postavlja pitanje Bebiću, ali Turudić ga upozorava da sugerira odgovor. 'Nemate pravo sugerirati svjedoku kako da odgovori', rekao je Turudić Sanaderu.

10:04 - 'Mi smo o tome donijeli jednoglasnu odluku, svi su bili za. Ne mogu nabrojati sve koji su sudjelovali, ali sudjelovao je svakako ministar financija Ivan Šuker koji je najviše diskutirao i drugi ministri kojih se to resora doticalo. Ja sam kao predsjednik Sabora znao sudjelovati i na sjednicama užeg kabineta Vlade pa najmanje jedanput i o prethodno navedenoj tematici. Upoznati smo da je Ina u to vrijeme bila u vrlo teškoj situaciji, u velikim gubicima, a govorilo se i o mogućnosti stečaja i na toj sjednici je bila prezenatcija, vođena je rasprava, no nisu doneseni striktni zaključci. Što se tiče potpisanog ugovora ja smatram da se radilo o dobrom ugovoru odredbama kojeg je RH zaštitila svoj položaj i zadržala određena prava poput zabrane MOL-u da prodaje na određeno vrijeme svoje dionice i pravo RH da kupi te dionice', rekao je Bebić.

9:50 - Zastupnica optužbe prigovara i predlaže da sud zabrani odgovor na pitanje obrane Bebiću kakva je bila odluka saborskog istražnog Povjerenstva o prodaji Ine. Navodi kako je sudsko vijeće odbilo kao dokaz provesti čitanje odluke saborskog istražnog Povjerenstva. 'Vijeće ne dozvoljava odgovor na pitanje, to je bio neki plod otrovne voćke', rekao je Turudić.

'Sjećam se da je na Predsjedništvu HDZ-a više puta, ne samo jednom, detaljno i iscrpno raspravljano o izmjeni međudioničarskog ugovora i izdvajanju plinskog poslovanja. To je postala tema u vrijeme gospodarske recesije, energetske krize, porasta cijena energenata i problema u vezi isporuke ruskog plina preko Ukrajine. Energetika je tada bila središnja tema, Polančec je dao vrlo detaljnju i iscrpnu prezentaciju u kojima je i nama koji smo zapravo laici objašnjen položaj Ine, odnosno RH s prijedlogom rješenja.

Bilo je govora i o izdavajnju plinskog poslovanja. Upozoreni smo na preporuke EU i činjenicu da se u Hrvatskoj plin nije prodavao po tzržišnim cijenama. Također je objašnjena pozicija Ine i MOL-a od trenutka kada je MOL postao strateški partner s nešto više od 25 posto dionica pa do kada je bio vlasnik oko 47 posto, a RH oko 44 posto dionica. Takva izmjena vlasničke strukture je zahtijevala i izmjenu ukupnih odnosa između dvije strane', ispričao je Bebić.

9:45 - 'Nisam nikada primjetio da bi itko pa ni tadašnji predsjednik stranke nekome nametao svoje stavove i vršio pritisak na pojedninog člana kako da glasuje. Na tim sjednicama su frcale iskre, znalo je doći do žustre rasprave pa i do odgode sjednice i sazivanje za slijedeći dan pa su neke sjednice znale trajati dva ili više dana. Tadašnji predsjednik je diskutirao i obrazlagao svoje stavove, a često se znalo dogoditi da njegovi stavovi ne budu prihvaćeni u 100-postotnom obliku', rekao je Bebić u svom svjedočenju.

9:31 - Svjedoči Bebić kojeg ispituje Sloković. 'Ja sam 2008. i 2009. pa sve do nedavno bio predsjednik Sabora. Samim time i član Predsjednidštva HDZ-a. Sudjelovao sam u sjednicama Predsjedništva. Te sjednice ne bih nazvao rutinskim, na njima su bila razmatrana pitanja od posebnog državnog interesa. Ta bi se pitanja raspravljala u temeljnim načelima i najčešće se nije ulazilo u detalje. Donosili bi se određeni politički stavovi, a kao primjer pitanja o kojima se raspravljalo naveo bih gospodarstvo, zdravstvo, državni proračun i slično.

Uvodno izlaganje na sjednici Predsjedništva dao bi predsjednik HDZ-a, a zatim bi dodatno obrazlagao potpredsjednik ili ministar iz resora nadležnog za pitanja. Obrazlagalo bi se što se očekuje od pojedinih rješenja, a nakon toga bi uslijedila rasprava. Sudionici bi u raspravi sudjelovali najčešće postavljajući pitanja radi razjašnjenja stvari, međutim, ako bi se radilo o pitanjima povezanim s više resora tada bi predstavnici tih resora diskutirali i ulazili dublje u problematiku.

S obzirom da se radilo o političkim odlukama, a u politici stvari nikada nisu crne ili bijele često smo bili primorani donositi manje loša rješenja. Uloga sudionika na sastancima je bila da podupru ili ne određeni prijedlog. U raspravi bi sudjelovao i predsjednik stranke, on bi također imao svoj stav koji bi izložio. Na kraju bi uslijedilo glasovanje, inzistiralo se na tome da se točno odredi kako je glasovao pojedini član Predsjedništva', rekao je Bebić.

Bebić je, podsjetimo, kao i još nekoliko Sanaderovih bliskih prijatelja, založnim pravom na svoju kuću jamčio da bivši premijer i predsjednik HDZ-a neće pobjeći iz Hrvatske pusti li ga sud da se brani sa slobode. Nakon Bebića na klupi za svjedoke trebala bi se pojaviti i bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

Jučer je pred sudskim vijećem Županijskog suda u Zagrebu svjedočio bivši potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac, koji je posvjedočio da bivši premijer Ivo Sanader nije utjecao na njega kako da glasuje o izmjeni međudioničarskog ugovora s MOL-om koji je preuzeo većinski paket dionica u Ini. Uzelac, koji je na nastavak suđenja Sanaderu došao kao svjedok obrane, svoj je iskaz započeo pojašnjavanjem procedure kojom je vlada donosila odluke na sjednicama i sastancima užeg kabineta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene