Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada protiv huligana

Sportski huligani uskoro na popisu dostupnom svim policijama svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada mijenja Zakon o sprečavanju nereda na sportskim terenima.

Povod izmjenama zakona je eskaliranje sukoba na utakmici finala kupa Dinamo-Hajduk u svibnju prošle godine, kada je topovskim udarom teško ozlijeđen policajac.

Pročitajte i ovo Izmjene u poreznoj reformi - 6 Iz džepa u džep Doznaje Dnevnik Nove TV: Nakon ukidanja prireza, Vlada kreće u doradu porezne reforme Ilustracija Osudili navijačko nasilje Reakcija Vlade nakon navijačkih nereda u Grčkoj u kojima je ubijen navijač: "Svjedočimo stravičnim scenama"

Izmjene se, kaže državni tajnik Buconjić, odnose na posjetitelje i na organizatore. Na snagu stupa nulta stopa tolerancije na alkohol, zabranjeno je maskiranje zbog skrivanja identiteta. U Zakon se uvode nova kaznena djela za napad na gledatelje i imovinu.

>> VIDEO: 'Život ide dalje, pomirio sam se da nemam oko'

Novim zakonom evidentirat će se huligani koji su počinili kaznena djela u inozemstvu, a kod nas još zbog ničega nisu bili evidentirani. Onima koji su otprije evidentirani oduzimat će se putovnice. Izmjenama zakona policija će moći zabraniti događaj ukoliko procijeni da organizator nije osigurao sve uvjete sigurnosti. Utakmica će se moći prekinuti ako se dogode incidenti.

Ministar sporta dr. sc. Radovan Fuchs istaknuo je da postoje sportovi u kojima nema incidenata. 'Sva pravila već se provode u Europi, a jedino im je svrha poboljšanje ugleda RH u svijetu, gdje su huligani često štetili ugledu zemlje', rekao je Fuchs.

'Ovo je zakon za navijače i za sport, a ne protiv', rekla je premijerka Kosor i prisjetila se policajaca koji je zbog incidenta na maksimirskom stadionu ostao doživotni invalid. 'Sportski tereni ne smiju postati mjesto gdje se okupljaju oni koji nikoga ne vole', dodala je Kosor. 'Ovaj zakon omogućit će jače sankcije', dodao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene