Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska i Slovenija razmijenile su u četvrtak diplomatske note kojima su se međusobno izvijestile o okončanju unutarnjih postupaka potrebnih za stupanje na snagu Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, potpisanog u Stockholmu 4. studenoga prošle godine, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).


Arbitražni sporazum o rješavanju graničnog prijepora između Slovenije i Hrvatske stupit će na snagu prvog dana tjedna koji slijedi nakon razmjene diplomatskih nota, odnosno u ponedjeljak, 29. studenoga 2010. godine. Svi procesni rokovi navedeni u ovom Sporazumu počet će se primjenjivati od datuma potpisa Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, stoji u priopćenju.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji Epidemiolozi uputili poruku građanima: Susjedi nedavno ublažili stroge mjere, već četvrti dan broj novozaraženih u porastu Slika nije dostupna Pahor: "Arbitraža je važeća i pravno obvezujuća"

Sporazum predviđa uspostavu međunarodnog arbitražnog suda koji će odrediti tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korištenje relevantnih morskih podrucja. Za određivanje granične crte, arbitražni sud primjenjivat će međunarodno pravo, a za točku koja govori o vezi Slovenije prema otvorenom moru primjenjivat će se međunarodno pravo, načelo pravičnosti, te načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rješenja.

Arbitražni sud imat će pet članova. Slovenija i Hrvatska imenovat će svaka po jednog, a predsjednika i još dvojicu članova, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, dvije će države imenovati međusobnim dogovorom s popisa koji sastavlja predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje. U slučaju da se dvije države ne mogu dogovoriti, predsjednika i dvoje članova arbitražnog suda imenovat će predsjednik Međunarodnog suda pravde s toga popisa.

Svi procesni rokovi počinju s danom kada Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju Europskoj uniji, što znači da će presuda biti poznata kada Hrvatska već bude punopravna članica EU-a. (Hina)