Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačna odluka

Slovenski MVP Karl Erjavec neće odstupiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjednik stranke DeSUS Karl Erjavec rekao je u ponedjeljak da je razgovarao s premijerom Mirom Cerarom koji je ocijenio da nema razloga za Erjavčevu ostavku u aferi prisluškivanja zbog koje je Hrvatska danas odlučila izaći iz postupka arbitraže.

Kako prenosi agencija STA, Erjavec je u izjavi nakon sjednice svoje stranke ipak priznao da je Cerar izrazio nezadovoljstvo što se Erjavec nije ranije vratio s godišnjeg odmora kada je izbila afera "Pirangate".

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Erjavec, koji je u prvoj reakciji kada je hrvatski tisak razotkrio da je slovenska stranka kršila propise lobirajući pri Arbitražnom sudu, s godišnjeg odmora u Francuskoj poručio da je to pisanje "glupost", u nedjelju je prvi put rekao da ne isključuje ostavku.

Erjavčeva stranka druga je najveća u trostranačkoj Cerarovoj vladi i bez njegovih zastupnika ne bi u parlamentu imala većinu.

Milanović: Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma. Moramo van, nema nam druge!

Nakon sastanka s premijerom, Erjavec je isključio mogućnost svoje ostavke zbog skandala u kojemu odgovornijom smatra slovensku obavještajnu službu SOVA, a kazao je da skandal neće utjecati na arbitražu koja se mora nastaviti do konačne presude.

"Jednostrani izlazak iz arbitraže nije moguć", kazao je Erjavec nakon sastanka s Cerarom.

Arbitražni sporazum dviju država ne dopušta mogućnost jednostranog otkazivanja ugovora, a "jamac" za sporazum i njegovo izvršavanje je Europska komisija, ustvrdio je.

Europska komisija je u ponedjeljak rekla da je kao savjetnik pomogla pri uspostavi arbitražnog sporazuma no da za njega nije nadležna niti je strana u tom postupku.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je potvrdilo da je od tajništva Stalnog arbitražnog tribunala dobilo upit u kojemu se traže objašnjenja u vezi navoda koje je sudu u vezi sa zapletom poslala hrvatska vlada.

Ministarstvo vanjskih poslova navodi da je na upit arbitraže u vezi s hrvatskim stajalištem već odgovorilo i da je slovenska agentica kod tribuunala Mirjam Škrk navela da se ne slaže s navodima hrvatske vlade nego da Slovenija zahtijeva nastavak procesa arbitraže i donošenje konačne odluke o granici na osnovu argumenata koje su sudu dvije stranke u postupku već iznijele.

Erjavec je još u nedjelju izjavio da su "opcije otvorene" zbog prozivki najveće oporbene stranke na njegov račun i da nije isključeno da će odstupiti ako od njega to zatraži premijer. No, Erjavec je tom prigodom rekao da odgovornijom od sebe za cijeli skandal drži slovensku obavještajnu službu i da se prisluškivanje nije dogodilo u prostorijama ministarstva nego "na žicama", odnosno u privatnim prostorijama bivšeg suca Sekoleca i bivše agentice Simone Drenik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene