Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamijenit će piramidu

Grad Zagreb postavlja spomenik Franji Tuđmanu, stigle i prve reakcije: "Gradonačelnik zbog proračuna ispunjava želje HDZ-a"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu će uskoro biti postavljen spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Pet godina nakon što je najavljeno gradonačelnik Milan Bandić raspisao je natječaj za izradu i postavljanje spomenika. Spomenik Tuđmanu izradit će akademski kipar Kuzma Kovačić, a zamijenit će granitnu piramidu autora Branka Silađina naziva "Granit koji pamti".

Prema raspisanom natječaju, spomenik predsjedniku Franji Tuđmanu bit će smješten u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Leđima će biti okrenut takozvanim Bandićevim fontanama, a gledat će prema budućem Spomeniku domovini, koji bi se trebao nalaziti između zgrade Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković 34. obljetnica Dan nakon eksplozije Vatrenih i HDZ-ovci istrčali na teren: Tradicije se čvrsto drže, a stranka je zamalo imala drugo ime Ilustracija Važan dan Hrvatska obilježava Dan državnosti, znate li zašto ga slavimo?

Na spomeniku će biti ispisan citat iz Tuđmanova zatvorskog dnevnika: "Možete mi evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam."

Spomenik, koji će biti realiziran prema rješenju akademskog kipara Kuzme Kovačića, doći će na mjesto granitne piramide autora Branka Silađina naziva "Granit koji pamti". Nju je 1994. postavio Branko Mikša, tadašnji gradonačelnik Zagreba, povodom 900. obljetnice osnutka Zagrebačke biskupije i Grada Zagreba. Još nije poznato gdje će biti premještena, izvještava tportal.

Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, na svojoj je Facebook stranici komentirao postavljanje spomenika napisavši da "gradonačelnik ispunjava želje HDZ-a" te da je "vidljivo da se spomenik Franji Tuđmanu sve više 'pomicao' prema centru grada".

Petek smatra da je razlog za to prošlogodišnji proračun te da gradonačelnik Bandić zna da "jedino HDZ-ova Vlada može ispuniti manjak od 365 milijuna kuna u gradskoj blagajni iz 2017. godine".

Dodao je da "sve osobe iz hrvatske povijesti trebaju zauzeti i imati prikladno mjesto, tako i prvi predsjednik RH Franjo Tuđman, no sve treba raditi sukladno planu i strategiji, pa tako i postavljanje spomenika te imenovanje trgova i ulica", te je zaključio: "Da se radi planski i strateški, i Tito bi u gradu imao svoje mjesto."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene