Rješenje akademskog kipara Kuzme Kovačića za spomenik Franji Tuđmanu i Granit koji pamti autora Branka Silađina (Foto: Sanjin Strukic/Borna Filic/PIXSELL)
Rješenje akademskog kipara Kuzme Kovačića za spomenik Franji Tuđmanu i Granit koji pamti autora Branka Silađina (Foto: Sanjin Strukic/Borna Filic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/Borna Filic/PIXSELL

U Zagrebu će uskoro biti postavljen spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Pet godina nakon što je najavljeno gradonačelnik Milan Bandić raspisao je natječaj za izradu i postavljanje spomenika. Spomenik Tuđmanu izradit će akademski kipar Kuzma Kovačić, a zamijenit će granitnu piramidu autora Branka Silađina naziva "Granit koji pamti".


Prema raspisanom natječaju, spomenik predsjedniku Franji Tuđmanu bit će smješten u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Leđima će biti okrenut takozvanim Bandićevim fontanama, a gledat će prema budućem Spomeniku domovini, koji bi se trebao nalaziti između zgrade Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Vezani članci Juričan kraj biste Franje Tuđmana Dario Juričan pronašao štetu na podestu Franje Tuđmana: "Stari, to zaslužio nisi" Marija Miholjek i Saša Kopljar Saša Kopljar prvi je objavio vijest o smrti dr. Franje Tuđmana: "Bilo je treme, možda veće nego ikada"

Na spomeniku će biti ispisan citat iz Tuđmanova zatvorskog dnevnika: "Možete mi evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam."

Spomenik, koji će biti realiziran prema rješenju akademskog kipara Kuzme Kovačića, doći će na mjesto granitne piramide autora Branka Silađina naziva "Granit koji pamti". Nju je 1994. postavio Branko Mikša, tadašnji gradonačelnik Zagreba, povodom 900. obljetnice osnutka Zagrebačke biskupije i Grada Zagreba. Još nije poznato gdje će biti premještena, izvještava tportal.

Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, na svojoj je Facebook stranici komentirao postavljanje spomenika napisavši da "gradonačelnik ispunjava želje HDZ-a" te da je "vidljivo da se spomenik Franji Tuđmanu sve više 'pomicao' prema centru grada".

Petek smatra da je razlog za to prošlogodišnji proračun te da gradonačelnik Bandić zna da "jedino HDZ-ova Vlada može ispuniti manjak od 365 milijuna kuna u gradskoj blagajni iz 2017. godine".

Dodao je da "sve osobe iz hrvatske povijesti trebaju zauzeti i imati prikladno mjesto, tako i prvi predsjednik RH Franjo Tuđman, no sve treba raditi sukladno planu i strategiji, pa tako i postavljanje spomenika te imenovanje trgova i ulica", te je zaključio: "Da se radi planski i strateški, i Tito bi u gradu imao svoje mjesto."