Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno su u utorak prihvatili odluke o podizanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te Spomenika domovini u gradskoj četvrti Trnje.


Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, čiji je autor kipar Kuzma Kovačić, umjesto na Trgu dr. Tuđmana, podići će se na javnoj površini Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice, koja predstavlja produžetak Lenucijeve potkove prema jugu.

Vezani članci 30. obljetnica raketiranja Banskih dvora Raketiranje Banskih dvora: "Bog je htio pa smo preživjeli, skoro je nemoguće pa zamisliti kako je to bilo'' Vesna Škare Ožbolt Bivša Tuđmanova savjetnica prisjetila se dana kad joj je njegova kava spasila život: "Bio je rob protokola..."

Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, bit će podignut na Trgu Stjepana Radića.

Gradski zastupnici prihvatili su i izmjene i dopune Odluke o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine. Njima se propisuje da najmanje dva člana Povjerenstva za dodjelu stipendije za učenike i studente romske manjine iz redova stručnih djelatnika s područja obrazovanja, moraju biti pripadnici romske manjine, umjesto dosadašnjeg jednog.

Kao kriterij za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu stipendije određuju se postignuti i priznati izvannastavni i izvanškolski rezultati tijekom srednjeg obrazovanja, odnosno rezultati u struci tijekom studija.

Utvrđeno je izračunavanje prosjeka ocjena i broja ostvarenih bodova temeljem prosjeka ocjena na dvije decimale. Učenici 1. razreda srednje škole moći će ostvariti bodove za rezultate postignute od 5. do 8. razreda osnovne škole, a studenti 1. prve godine za rezultate postignute za vrijeme srednjeg obrazovanja.

Zastupnici su prihvatili i odluku kojom Grad Zagreb daje jamstvo Kliničkoj bolnici "Sveti Duh", za kreditno zaduživanje kod Privredne banke za iznos od 40 milijuna kuna.

(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju