Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 200 studenata uzaludno je čekalo ministra u Splitu.


Uoči današnje sjednice Senata splitskog sveučilišta ispred sveučilišne knjižnice, gdje se održava sjednica, oko 200 studenata, pretežito Filozofskog fakulteta, te više profesora i asistenata prosvjedovalo je protiv paketa zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, o kojima će se, po najavi, danas očitovati senat.

Vezani članci Vršnjačko nasilje: Ilustracija Vršnjačko nasilje u osnovnoj školi u Biogradu: Poruke majci otkrivaju da to nije izoliran slučaj Andrej Plenković i Radovan Fuchs predstavili planove za ulaganja u vrtiće - 6 Plenković i Fuchs se pohvalili ulaganjima: Pogledajte u kojim će gradovima država graditi vrtiće

>> Sveučilište i ministar u svađi, ceh će platiti studenti

Na sjednicu senata bio je pozvan i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, ali je uoči sjednice rektor sveučilišta Ivan Pavić izvijestio novinare kako je dobio pismo u kojem, kazao je rektor, ministar kao razlog nedolaska navodi primjedbu 'pojedinih sastavnica' splitskog sveučilišta da on želi disciplinirati to sveučilište te da svojim dolaskom na sjednicu želi 'izvršiti pritisak na autonomiju sveučilišta'. Rektor Pavić je novinarima izjavio kako je osobno iznenađen nedolaskom ministra Fuchsa.

Za studentskog prosvjeda govornici su, protiveći se nazočnosti ministra Fuchsa današnjoj sjednici senata, isticali da mu ondje nije mjesto te da bi time ugrozio autonomiju sveučilišta. Prosvjednici su udarali na bubnjeve i zviždali, a na transparente su ispisali natpise: 'Mi studiramo, oni profitiraju', 'Branimo autonomiju sveučilišta' i sl.

Dekan Pravnog fakulteta Boris Buklijaš novinarima je rekao kako podupire prosvjednike te da bi ministar Fuchs trebao podnijeti ostavku. 'Ministar Fuchs svojim postupcima unosi nered u sustav jer se 90 posto akademske zajednice ne slaže s prijedlozima paketa zakona njegova ministarstva', rekao je. Također je kazao da bi današnjoj sjednici senata trebali nazočiti i novinari, ali ih je rektor Pavić zamolio da ne nazoče sjednici kako bi, objasnio je, članovi senata, u opuštenu ozračju mogli iznositi svoja stajališta bez pritiska medija. (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju