Na američkom raketnom razaraču USS Stout iz sastava Šeste flote bio je organiziran prijem za novinare kojima je rečeno da se radi o tatnom brodu s jednom od najsuvremenijih radarskih oprema na svijetu.


Na američkom raketnom razaraču USS Stout iz sastava Šeste flote, koji se nalazi u posjetu Splitu, u srijedu je za novinare bio organiziran prijem i tom je prigodom rečeno kako se radi o ratnom brodu s jednom od najsuvremenijih radarskih oprema na svijetu.

Vezani članci Ilustracija Prometna nesreća u Splitu: Jedna osoba prevezena u bolnicu Živana Šušak Živković Nepravomoćna presuda za napad na novinarku - otac i sin kažnjeni radom za opće dobro

"Ovaj razarač za navođenje projektila u protuzračnoj i protukopnenoj obrani peti je po veličini u svojoj klasi i posjeduje jedan od najsuvremenijih radarskih sustava na svijetu", rekao je navigator broda Todd Kniffen. Naglasio je da razarač može 'loviti' podmornice te 'hvatati' zrakoplove i druge brodove, s dometom nekih od ispaljenih projektila oko 1000 milja, donosno blizu 1600 kilometara.

FOTO Futuristički razarač na čiju su gradnju potrošene milijarde

"Ovaj je brod 2011. godine sudjelovao u operacijama u Libiji te je je ispalio 50 'tomahavka' na vojne ciljeve", kazao je Kniffen. Dodao je kako se brod od kolovoza 2013. godine nalazi u Sredozemlju gdje je u suradnji s NATO-partnerima bio i blizu sirijske obale.

Zamjenica američkog veleposlanika u Hrvatskoj Margaret Nardi je istaknula kako brod USS Stout ima više od 280 mornara te je sudjelovao u programu "Global force for good", odnosno u vježbama na Mediteranu kojima je cilj promoviranje mira i sigurnosti u regiji.

'Proveli su šest mjeseci na moru'

"Brod i ljudi na njemu proveli su šest mjeseci na moru i ovo je prvi puta da imaju priliku odmoriti se na kopnu, a ja sam vrlo zadovoljna što je Američka mornarica izabrala Hrvatsku kao mjesto odmorišta", rekla je Nardi.

Podsjetivši da su SAD poduprle ulazak Hrvatske u NATO, Nardi je istaknula kako od tada "tražimo nove načine za pojačavanje naše veze u sklopu NATO-a". "To uključuje vježbe i obuke te konferencije, radimo zajedno u svijetu, u Afganistanu i na Kosovu, i tražimo novo mjesto također gdje možemo pružati pomoć u sklopu NATO-a", rekla je.

Po njenim riječima, sada kao članica Europske unije Hrvatska ima novi izazov - zaštita granica EU protiv nezakonitosti, odnosno krijumčarenja droga, oružja, ljudi, novca itd. "Nadam se da možemo pružiti pomoć u ovom pdoručju", kazala je Nardi.

Zahvalila je domaćinima u Splitu za gostoprimstvo te izrazila zadovoljstvo što je američki brod usidren u vojnoj bazi Lora, za koju je rekla da je povijesna luka.

Tijekom boravka na brodu novinari su razledali tehničku opremljenost broda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju