Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organiziran prijem

Split: Novinari na američkom raketnom razaraču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na američkom raketnom razaraču USS Stout iz sastava Šeste flote bio je organiziran prijem za novinare kojima je rečeno da se radi o tatnom brodu s jednom od najsuvremenijih radarskih oprema na svijetu.

Na američkom raketnom razaraču USS Stout iz sastava Šeste flote, koji se nalazi u posjetu Splitu, u srijedu je za novinare bio organiziran prijem i tom je prigodom rečeno kako se radi o ratnom brodu s jednom od najsuvremenijih radarskih oprema na svijetu.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Split: Ilustracija - 2 PRIJEDLOG PRAVILNIKA Split objavio kako lokalni mediji moraju raditi žele li da ih Grad financira

"Ovaj razarač za navođenje projektila u protuzračnoj i protukopnenoj obrani peti je po veličini u svojoj klasi i posjeduje jedan od najsuvremenijih radarskih sustava na svijetu", rekao je navigator broda Todd Kniffen. Naglasio je da razarač može 'loviti' podmornice te 'hvatati' zrakoplove i druge brodove, s dometom nekih od ispaljenih projektila oko 1000 milja, donosno blizu 1600 kilometara.

FOTO Futuristički razarač na čiju su gradnju potrošene milijarde

"Ovaj je brod 2011. godine sudjelovao u operacijama u Libiji te je je ispalio 50 'tomahavka' na vojne ciljeve", kazao je Kniffen. Dodao je kako se brod od kolovoza 2013. godine nalazi u Sredozemlju gdje je u suradnji s NATO-partnerima bio i blizu sirijske obale.

Zamjenica američkog veleposlanika u Hrvatskoj Margaret Nardi je istaknula kako brod USS Stout ima više od 280 mornara te je sudjelovao u programu "Global force for good", odnosno u vježbama na Mediteranu kojima je cilj promoviranje mira i sigurnosti u regiji.

'Proveli su šest mjeseci na moru'

"Brod i ljudi na njemu proveli su šest mjeseci na moru i ovo je prvi puta da imaju priliku odmoriti se na kopnu, a ja sam vrlo zadovoljna što je Američka mornarica izabrala Hrvatsku kao mjesto odmorišta", rekla je Nardi.

Podsjetivši da su SAD poduprle ulazak Hrvatske u NATO, Nardi je istaknula kako od tada "tražimo nove načine za pojačavanje naše veze u sklopu NATO-a". "To uključuje vježbe i obuke te konferencije, radimo zajedno u svijetu, u Afganistanu i na Kosovu, i tražimo novo mjesto također gdje možemo pružati pomoć u sklopu NATO-a", rekla je.

Po njenim riječima, sada kao članica Europske unije Hrvatska ima novi izazov - zaštita granica EU protiv nezakonitosti, odnosno krijumčarenja droga, oružja, ljudi, novca itd. "Nadam se da možemo pružiti pomoć u ovom pdoručju", kazala je Nardi.

Zahvalila je domaćinima u Splitu za gostoprimstvo te izrazila zadovoljstvo što je američki brod usidren u vojnoj bazi Lora, za koju je rekla da je povijesna luka.

Tijekom boravka na brodu novinari su razledali tehničku opremljenost broda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene