Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najvjerojatnija varijanta u Prometnoj studiji predviđa 25-metarski ulaz u podzemne garaže na Matejušci, ispred zgrade HGK Županijske komore Split, piše Slobodna Dalmacija.


Studija predlaže četiri varijante gradnje podzemnih garaža na Trgu Franje Tuđmana, s oko 200-230 parkirališnih mjesta koje se međusobno razlikuju po položaju rampe za ulaz i izlaz iz garaže, u položaju okretišta za autobuse te ostalih prometnih površina za taksislužbu i parkiranje motocikala.

Vezani članci Kupalište na Stoji, Pula Incident na poznatom kupalištu u Puli: "Treba se utvrditi što se točno dogodilo, je li bilo uključeno kakvo oružje ili ne" Plaža / Ilustracija Proljev, povraćanje, probavne smetnje i temperatura: Zabranjeno kupanje na spornoj plaži

Dvoetažne podzemne garaže nalazit će se 8,60 metara ispod razine mora, imat će samo jedan dvosmjerni trak, a ulaz sa stubištem za pješake bit će ispred crkve svetog Frane. 

U neposrednoj blizini ulaza u crkvu i samostan, planirano je pedeset mjesta za motocikle.

U prvoj varijanti ulaz će se nalaziti kod Deškovića kuće, druga ga predviđa kod hotela "Bellevue", treća na uglu Trumbićeve obale i Trga Franje Tuđmana, dok četvrta i najvjerojatnija varijanta predviđa dvadest petometarski ulaz na Matejušci, ispred zgrade HGK. 

'Prva faza prometne studije bila je gotova u prosincu 2006. i u njoj je bilo razrađeno više varijanti, ali bez izračuna ekonomske isplativosti. Kad smo se odlučili za četvrtu varijantu i napravili ekonomske izračune, dali smo je svim vijećnicima na uvid', rekao je Branko Poljanić, splitski poglavar zadužen za urbanizam. 


Ugledni prometni stručnjak prof. dr. Ivo Lozić protivi se rješenjima koje predviđa Prometna studija.

Prema njegovim riječima, Trumbićevom će se dnevno kretati deset puta više vozila nego što ima parkirališnih mjesta. 

'Ne vodi se računa o tome da će potražnja za parkirališnim mjestima svakim danom rasti u odnosu na ponudu koju će izazvati GUP-om planirana izgradnja različitih objekata. Posljedica toga će biti znatno povećan broj motornih vozila na širem prostoru', zaključio je dr. Lozić.