Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djelatnici Elektrodalmacije na splitskom su području od početka tjedna iz elektroenergetskog sustava isključili oko tisuću domaćinstava i manjih obrta zbog nepodmirenih računa u ukupnom iznosu od oko 50 milijuna kuna u razdoblju duljem od mjesec dana, izvijestili su iz splitskog pogona HEP-a.


Očekuje se izdavanje još najmanje četiri tisuće naloga za iskapčanje do 8. prosinca ako dužnici u međuvremenu ne podmire barem dio duga, doznaje se od voditelja Odjela za mjerne uređaje Elektrodalmacije Ivana Ajdukovića.

Vezani članci Velika Gorica bez struje (Foto: Čitatelj) Velika Gorica zbog kvara na trafostanici u srijedu navečer bila više od dva sata bez struje Dubrovnik: Zbog nestanka struje ne radi većina objekata na Pilama (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) - 2 Turistički biser Jadrana skoro cijeli dan bez struje: Ugostitelji se žale da im je posao patio, pa ih gradonačelnik prozvao

"Glavni kriteriji za isključivanje struje su visina i starost duga.
Fleksibilni smo kada su u pitanju manji iznosi, primjerice jedna rata, neplaćeni u razumnom roku do mjesec dana", rekao je Ajduković.

U akciji iskapčanja neurednih platiša sudjeluje 20-ak ekipa
Elektrodalmacije koje svakodnevno iz elektromreže isključuju i do 250 kućanstava i poslovnih prostora.

Istodobno, četiri ekipe rade na ponovnom ukapčanju nakon plaćanja dugovanja.

Od početka tjedna, kada je počela akcija iskapčanja, dužnici su pohrlili na šaltere, podmirujući ili pregovarajući o načinu podmirenja duga.

U HEP-u navode i kako razumiju financijske poteškoće pojedinih potrošača, no da dugotrajno neplaćanje ne mogu tolerirati budući da je takav odnos prouzročio gomilanje dugova koji premašuju 50 milijuna kuna.