Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je upotrebu kemijskog oružja u Siriji te poručilo da podupiru napore partnera i saveznika.

Galerija Saša Kopljar (Foto: Dnevnik.hr) Napad na Siriju (Foto: AFP) Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović (Foto: Dnevnik Nove TV) +1 Napad na Siriju (Foto: AFP)

Ministarstvo vanjskih poslova priopćenjem se oglasilo oko napada SAD-a, Velike Britanije i Francuske u Siriji. Osudili su korištenje kemijskog oružja te podupiru "saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva"

Vezani članci Donald i Melania Trump (Foto: AFP) Procurila prva fotografija Trumpa nakon podizanja optužnice: Pogledajte gdje je bio s Melanijom Vlatko Cvrtila za Specijal Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Cvrtila za Specijal Nove TV: "Teško da ovo može dovesti do sukoba SAD-a s Rusijom"

Priopćenje ministarstva prenosimo u cijelosti:

"U odgovoru na korištenje kemijskog oružja u Doumi, 7. travnja, SAD, Francuska i Ujedinjena Kraljevina poduzeli su napad na kemijska postrojenja u Siriji 14. travnja, nakon što u Vijeću sigurnosti UN-a nije bilo moguće postići dogovor o uspostavi neovisnog mehanizma za istragu kemijskog napada u Doumi.

Republika Hrvatska najoštrije osuđuje i smatra neprihvatljivim korištenje nedopuštenog kemijskog oružja u Siriji kao što je potvrdio Zajednički istražni mehanizam OPCW-a i UN-a, koje predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava, uključujući Konvencije o kemijskom oružju.

Republika Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva. Držimo ključnim ulagati daljnje napore u stvaranje pretpostavki za uspostavu prekida neprijateljstava, pristup humanitarnoj pomoći te pozivamo na dijalog, pokretanje političkog procesa i tranzicije. Sirija i njezini građani su već više od sedam godina izloženi iznimnom nasilju, stalnim grubim kršenjima međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnih humanitarnih načela.

Republika Hrvatska nastavlja pratiti situaciju u Siriji i široj regiji. Smatramo ključnim spriječiti svako daljnje korištenje kemijskog oružja i osigurati zaštitu građanima Sirije. U tom cilju podupiremo Istražnu misiju OPCW-a i nadamo se da će njezin rad biti omogućen kako bi se istražila uporaba kemijskog oružja u Siriji. Republika Hrvatska se zalaže za uspostavu neovisnog istražnog mehanizma u okviru UN-a kojim će se osigurati utvrđivanje odgovornosti za počinitelje."

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović u specijalu se javila uživo ispred Banskih dvora.

"Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako RH najoštrije osuđuje upotrebu kemijskog oružja i podupire saveznike.  Premijer je danas razgovarao s Predsjednicom , Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom obrane. S oprezom se prati situacija i reakcija Rusije", izvijestila je Brkić Tomljenović.

Podsjetimo, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska izvele su zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji. Saveznici napade ocjenjuju uspješnima. Gađane su tri lokacije, znanstveni istraživački centar kod Damaska i dva skladišta za opreme za kemijsko naoružanje u Homsu. Ruska vojska kaže da je ispaljeno više od 100 raketa na sirijske vojne i civilne mete. Sve najnovije informacije pratite ovdje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju