Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

"Ako Europa kazni Mađarsku, mnogi pučani pribojavaju se jedne stvari"

Mislav Bago o trajanju procesure za Mađarsku (Foto: Dnevnik.hr)
Mislav Bago o trajanju procesure za Mađarsku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Viktor Orbán, premijer Mađarske, tijekom govora pred Europskim parlamentom (Foto: AFP) Viktor Orbán, premijer Mađarske, tijekom govora pred Europskim parlamentom (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Mislav Bago o trajanju procesure za Mađarsku (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Optužbe Europske unije uvreda su za Mađarsku poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban, tijekom rasprave u Europskom parlamentu. Zastupnici su danas raspravljali o politici mađarske vlade prema migrantima i eventualnim mjerama.

Sličan postupak prije mjesec dana pokrenut je prema Poljskoj, ali je u ovom slučaju prvi put u povijesti Unije aktiviran takozvani članak 7. Zastupnici će sutra glasovati o odluci, a bude li podržana, Budimpešta bi se mogla naći pod nadzorom Bruxellesa.

Pročitajte i ovo Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

„Mi nikad nismo pokušali ušutkati one koji se ne slažu s nama“, izjavio je Orban nakon čega se dvoranom zaorio smijeh i pljesak.

„Obranili smo Mađarsku, obranili smo Europu i današnji slučaj je prvi slučaj u povijesti Europske unije kada jedna zajednica osuđuje obranu vlastitih granica. Poštovani zastupnici, Mađare žele osuditi zato što smo odlučili da nećemo postati zemlja migracija“, kazao je Orban.

Petir stala u obranu Orbana

HDZ-ovi europarlamentarci nisu se uključivali u raspravu o Mađarskoj, no zato je u obranu stala bivša HSS-ovka Marijana Petir.

„Mađarska je demokratska zemlja legitimno izabranih predstavnika na demokratskim izborima. Ona je također zemlja čiji narod vrlo dobro poznaje cijenu svoje slobode, samostalnosti i suverenosti. Ne možemo ne primijetiti i kako je mađarska Vlada stabilizirala nacionalne financije, znatno smanjila stopu nezaposlenosti te bilježi gospodarski rast.

Orijentacija Mađarske da pomaže direktno progonjenim kršćanima na Bliskom Istoku za što je u posljednjih godinu i pol izdvojila 16.5 milijuna EUR pokazatelj je da je Mađarska spremna pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

Mađarska kao punopravna članica Europske unije upozorava na slabosti nekih europskih politika i traži njihovu promjenu. EU pak s druge strane izražava zabrinutost zbog situacije u Mađarskoj.

Rješenja treba tražiti u dijalogu poštujući temeljne vrijednosti Unije, načelo supsidijarnosti i proporcionalnosti te unutrašnje političke procese u državi članici.

Razumijem zabrinutost pojedinih kolega, no aktiviranje članka 7 nije pravi odgovor. Moramo zajednički tražiti rješenja kako sačuvati ujedinjenu Europu, a ne našim postupcima doprinositi njenom razjedinjavanju“, poručila je Petir.

"Dug je put kažnjavanja Mađarske"

Iz Starsbourga se u Dnevniku Nove TV uživo javio reporter Mislav Bago.

„Dugi je put kažnjavanja Mađarske, u slučaju kad bi je Europska unija odlučila izbaciti iz odlučivanja ili dotoka europskog novca. Kod Poljaka taj put traje već godinu dana. Mađarski premijer danas je strastveno branio svoju politiku i poručio kako je on obranio Europu od migranata. Orbanu se na teret stavlja zlouporaba novca iz Europske unije, gušenje neovisnosti sveučilišta, ali i migrantska kriza. Upravo je ona podijelila Europsku uniju, ali i same pučane koji nemaju jedinstveni stav o kažnjavanju Mađarske. Potencijalni šef Europske komisije od strane pučana Manfred Weber prije par mjeseci je branio Mađarsku, no danas više ne. I hrvatski pučani su podijeljeni. HDZ šuti dok Marijana Petir zasad jedina podržava mađarsku vladu. Ako se krene u postupak isključivanja Mađarske iz odlučivanja, mnogi pučani strahuju kako bi on izašao iz Europske pučke stranke, pozvao poljsku vodeću stranku i talijanske populiste iz Pet zvjezdica te bi došlo do formiranja desničarskog kruga. U tom slučaju, europski pučani nakon sljedećih izbora ne bi bili većinska stranka“, izvijestio je Bago.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene