Optužbe Europske unije uvreda su za Mađarsku poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban, tijekom rasprave u Europskom parlamentu. Zastupnici su danas raspravljali o politici mađarske vlade prema migrantima i eventualnim mjerama.

Galerija


Sličan postupak prije mjesec dana pokrenut je prema Poljskoj, ali je u ovom slučaju prvi put u povijesti Unije aktiviran takozvani članak 7. Zastupnici će sutra glasovati o odluci, a bude li podržana, Budimpešta bi se mogla naći pod nadzorom Bruxellesa.

Vezani članci Anka Mrak Taritaš GLAS: ''Mađaron Grlić Radman nastavlja sramotiti Hrvatsku'', Orbana nazvali diktatorčićem Viktor Orban (Foto: AFP) Mađarska ne popušta: Odbili EU-ov popis "sigurnih zemalja", granicu otvaraju samo za Srbiju

„Mi nikad nismo pokušali ušutkati one koji se ne slažu s nama“, izjavio je Orban nakon čega se dvoranom zaorio smijeh i pljesak.

„Obranili smo Mađarsku, obranili smo Europu i današnji slučaj je prvi slučaj u povijesti Europske unije kada jedna zajednica osuđuje obranu vlastitih granica. Poštovani zastupnici, Mađare žele osuditi zato što smo odlučili da nećemo postati zemlja migracija“, kazao je Orban.

Petir stala u obranu Orbana

HDZ-ovi europarlamentarci nisu se uključivali u raspravu o Mađarskoj, no zato je u obranu stala bivša HSS-ovka Marijana Petir.

„Mađarska je demokratska zemlja legitimno izabranih predstavnika na demokratskim izborima. Ona je također zemlja čiji narod vrlo dobro poznaje cijenu svoje slobode, samostalnosti i suverenosti. Ne možemo ne primijetiti i kako je mađarska Vlada stabilizirala nacionalne financije, znatno smanjila stopu nezaposlenosti te bilježi gospodarski rast.

Orijentacija Mađarske da pomaže direktno progonjenim kršćanima na Bliskom Istoku za što je u posljednjih godinu i pol izdvojila 16.5 milijuna EUR pokazatelj je da je Mađarska spremna pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

Mađarska kao punopravna članica Europske unije upozorava na slabosti nekih europskih politika i traži njihovu promjenu. EU pak s druge strane izražava zabrinutost zbog situacije u Mađarskoj.

Rješenja treba tražiti u dijalogu poštujući temeljne vrijednosti Unije, načelo supsidijarnosti i proporcionalnosti te unutrašnje političke procese u državi članici.

Razumijem zabrinutost pojedinih kolega, no aktiviranje članka 7 nije pravi odgovor. Moramo zajednički tražiti rješenja kako sačuvati ujedinjenu Europu, a ne našim postupcima doprinositi njenom razjedinjavanju“, poručila je Petir.

"Dug je put kažnjavanja Mađarske"

Iz Starsbourga se u Dnevniku Nove TV uživo javio reporter Mislav Bago.

„Dugi je put kažnjavanja Mađarske, u slučaju kad bi je Europska unija odlučila izbaciti iz odlučivanja ili dotoka europskog novca. Kod Poljaka taj put traje već godinu dana. Mađarski premijer danas je strastveno branio svoju politiku i poručio kako je on obranio Europu od migranata. Orbanu se na teret stavlja zlouporaba novca iz Europske unije, gušenje neovisnosti sveučilišta, ali i migrantska kriza. Upravo je ona podijelila Europsku uniju, ali i same pučane koji nemaju jedinstveni stav o kažnjavanju Mađarske. Potencijalni šef Europske komisije od strane pučana Manfred Weber prije par mjeseci je branio Mađarsku, no danas više ne. I hrvatski pučani su podijeljeni. HDZ šuti dok Marijana Petir zasad jedina podržava mađarsku vladu. Ako se krene u postupak isključivanja Mađarske iz odlučivanja, mnogi pučani strahuju kako bi on izašao iz Europske pučke stranke, pozvao poljsku vodeću stranku i talijanske populiste iz Pet zvjezdica te bi došlo do formiranja desničarskog kruga. U tom slučaju, europski pučani nakon sljedećih izbora ne bi bili većinska stranka“, izvijestio je Bago.