Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liste duge i po nekoliko godina

'Bolest isto tako boli i u subotu i u nedjelju, kao i bilo koji drugi radni dan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi smanilo liste čekanja Ministarstvo zdravlja je uvelo preglede subotom. U Udruzi bolničkih liječnika su nezadovoljni.

Daleko od europske razine je stanje u hrvatskom zdravstvu. Na preglede kod liječnika ne možete kada vas boli, već kada ima mjesta. Liste čekanja su dugačke i po nekoliko godina, a kako bi ih smanjilo ministarstvo je, od danas (14. veljače), uvelo i preglede u bolnicama subotom! S druge strane, nezadovoljni su u Udruzi bolničkih liječnika, jer, kako kažu, još uvijek ne znaju - koliko i kako će im taj prekovremeni rad biti plaćen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? Trebala je mamografiju, odbili je u četiri bolnice: "Ali molim vas, nešto je sumnjivo" Ilustracija Liste čekanja "Lani je 89 posto CT i MR postupaka financirao HZZO": Ministarstvo objasnilo kako će smanjiti liste čekanja

Nakon dugih 6 mjeseci, Tomislav Marijan je napokon dočekao magnetsko snimanje kralježnice. Liječnici su se primili telefona, pacijenti se ubrzano naručuju. Pa tako i Zlatko više nije na listi čekanja. 'Smatram da uređaj može radit 24 sata dnevno ako može ako je tehnički to moguće. A onda je li to subota ili nedjelja, bolest isto tako boli i u subotu i u nedjelju, kao i bilo koji drugi radni dan', kaže Zatko Jelačić.

Varga: Ubuduće bez novih lista čekanja

Za razliku od Zlatka i Tomislava, na pregled u bolnicama i ostalim bolničkim ustanovama još uvijek čeka 586 tisuća pacijenata. Najviše ih čeka poziv iz KBC-a Zagreb, njih više od 80 tisuća, te iz KBC-a Split, njih 59 tisuća. Najdulje se čekaju magnetske rezonance i CT-i, 250 dana, te ultrazvuk srca, dojke i štitnjače, 200 dana.

'Radit će se i prioritizacija i prema dijagnozi i prema stanju i primarni liječnici će nam pomoći da zapravo izdefiniramo koji moraju hitnije doći na red. Svakako će djeca biti riješena prije', kaže ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

'Za nekoliko mjeseci liste čekanja bit će prošlost'

Dodatan rad srijedom popodne, i subotom ujutro nije najbolje sjeo udruzi bolničkih liječnika.

'Sve će biti plaćeno'

'Nije dogovoreno s izvršiteljima tko to želi radit, tko ne želi. Nije jasno definirana cijena rada. Ja vjerujem da će to bit plaćeno, koliko sam upoznat bit će plaćeno prema vrijednosti satnice prekovremenog rada', rekao nam je Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a.

Ministar poručuje - sve će biti plaćeno, a na ravnateljima bolnica je, kaže, da preraspodijele radno vrijeme djelatnika.

'Očekujemo od svakog zaposlenika koji ima svog neposrednog nadređenog da sluša naredbe koje je dobio', poruka je ministra Siniše Varge.

Za sada su se u takozvani Projekt plus uključile 33 hrvatske bolnice. Očekuje se da bi se liste čekanja, svaki tjedan, mogle skratiti za oko 3 tisuće pacijenata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene